Most kolejowy (jezioro Stara Odra / Kotowice)

Jezioro Stara Odra (błędnie jezioro Panieńskie)

Alte Oder, Schlangensee

Jezioro Stara Odra (Alte Oder / Schlangensee) błędnie nazywane jeziorem Panieńskim - niewielkie jezioro w starorzeczu Oławy, na południowy wschód od Wrocławia, pomiędzy wsią Czernica i miastem Siechnice. Jezioro, w kształcie litery "S", ma szerokość około 50 m i długość niespełna 2 km. W pobliżu (na południe) znajduje się przystanek kolejowy Kotowice, a dalej - za linią kolejową z Wrocławia do Jelcza - nieco mniejsze Jezioro Dziewicze.

Północno-wschodni skraj jeziora przecięty jest sześcioprzęsłowym ...

Północno-wschodni skraj jeziora przecięty jest sześcioprzęsłowym mostem kolejowym.

Nie ma i nie było czegoś takiego jak: "Jezioro Panieńskie" , to poważny kartograficzny błąd powielany od lat, pojawił się kiedyś ok 35 lat temu na jednej mapie turystycznej i teraz powielają go różne mapy i portale, nawet oficjalna strona Gminy Siechnice... Na 'poważnych' polskich mapach tego błędu nie ma. Jest "Jezioro Dziewicze"/Jungfernsee, a wspomnianą błędną nazwą określane jest starorzecze 'Stara Odra"/ Alte Oder (na mapach do ok 1940r). Od tego roku pojawia się zarówno na oficjalnych messtischblattach i innych mapach, ugruntowana już zwyczajowo i kartograficznie nazwa "Schlangensee" (w wolnym tłumaczeniu Jez. Wężowe/Wężówka - nawiązujące w sposób oczywisty do jego geometrii..). Prawidłowa nazwa "Schlangensee" występuje również na dwóch innych znanych widokówkach z tym przepięknym jeziorem. [opracował tw111]
..."jak poprawnie nazywa się Schlangensee..". "Schlangensee"/wcześniejsze "Alte Oder"/ Stara Odra, niestety nie doczekało się polskiej nazwy na oficjalnych 'poważnych' polskich mapach.. (, a szkoda bo np. "Jezioro Wężowe" oddawałoby tajemniczość i klimat tych okolic, z którymi wiążą się zdarzenia znacznie starsze niż ostatnie 100-200 lat..). Zwyczajowo i w odniesieniu do wcześniejszej niemieckiej nazwy "Alte Oder" - stosowana nazwa "Stara Odra" jest jak najbardziej poprawna i właściwa i jest to jedyna używana z poprawnych (,a jak napisałem wcześniej nazwa "Schlangensee" nie doczekała się swojego polskiego odpowiednika). To właśnie przyczyniło się do błędnego obdarzenia nazwą podobną do "Jeziora Dziewiczego", tego większego 'wężowatego' starorzecza... Jako ciekawostkę dodam, że jeszcze żyjący ludzie pamiętający dobrze czasy przed wojną (już coraz mniej ich żyje..) nie mówili inaczej o "Starej Odrze" jak "Schlangensee", a nawet używali drugiej, całkowicie 'niszowej' zwyczajowej nazwy "Tiefersee", jako że Stara Odra/Schlangensee jest ze wszystkich starorzeczy na tym odcinku Doliny Odry, najgłębsza - jednak ta ostatnia nazwa nie miała żadnego śladu w oficjalnej kartografii. Nazwa Jezioro Dziewicze "Jungfernsee" natomiast , jest bardzo wyraźnie przypisana w kartografii do tego urokliwego prostego, o długości ok. 800m starorzecza (po drugiej stronie torów w stosunku Starej Odry), od czasów znacznie starszych.. Na najstarszych staropruskich/ i 'ponapoleońskich' mapach tych terenów widnieje jego nazwa i również nazwa "Wzgórz Dziewiczych"/ "JungfenBerge", obecnie nieistniejących, które dla 'skomplikowania' przebiegały dokładnie pomiędzy oboma jeziorami (tak jak obecnie przebiega nasyp kolejowy, na potrzeby budowy którego, w latach 1906-1909, te łagodne eolicznego pochodzenia pagórki piaskowe, rozebrano...). Mam nadzieję, że te kilka zdań komentarza rozjaśnia i uzupełnia sytuację na 'poważnych' i poprawnych mapach. [opracował tw111]

Jezioro Stara Odra - Schlangensee.
    Jezioro Stara Odra (błędnie nazywane Panieńskim) [Schlangensee] ...