Kościół ewangelicki w Pasieczniku "Dom modlitwy"

Die evangelische Kirche in Pasiecznik "Das Bethaus in Spiller"

Istnieje częściowo

Kościół ewangelicki w Pasieczniku ("Dom modlitwy") wybudowany został w 1747 r. Ściany przyziemia wykonano z kamienia. Ściany powyżej muru konstrukcji drewnianej, ryglowej, wypełnione cegłą i częściowo gliną. Dach o konstrukcji drewnianej, mansardowy - wielospadowy pokryty łupkiem. Wieża kościelna została dobudowana w 1923 r. z kamieni polnych. Od strony wnętrza, ściany i strop oszalowano deskami. Wzdłuż ścian wewnętrznych wybudowano dwupoziomowe o drewnianej konstrukcji empory. Posadzka była z płyt ...
Kościół ewangelicki w Pasieczniku ("Dom modlitwy") wybudowany został w 1747 r. Ściany przyziemia wykonano z kamienia. Ściany powyżej muru konstrukcji drewnianej, ryglowej, wypełnione cegłą i częściowo gliną. Dach o konstrukcji drewnianej, mansardowy - wielospadowy pokryty łupkiem. Wieża kościelna została dobudowana w 1923 r. z kamieni polnych. Od strony wnętrza, ściany i strop oszalowano deskami. Wzdłuż ścian wewnętrznych wybudowano dwupoziomowe o drewnianej konstrukcji empory. Posadzka była z płyt kamiennych. Stolarka okienna i drzwiowa drewniana. Był to obiekt wolnostojący, wybudowany na rzucie prostokąta ze ściętymi narożnikami. Długość nawy 22,65 m, szerokość nawy - 14,20 m, wysokość nawy 13,50 m, wysokość wieży 17,0 m. Powierzchnia zabudowy 345,8 m2, kubatura - 3035 m3. "Dom modlitwy" rozebrano 22.04.1970 r. Pozostała tylko kamienna wieża.

Pasiecznik w pierwszych latach XX w.
    Kartka pocztowa typu Gruss z Pasiecznika przedstawiająca kościół ...