Restauracja Kredens Sudecki

Budynek nr 1

Königshaus (1801-1924), Syrenka, Kielnia, Cecylia, Willa Lądek

Dom wybudowany w 1801 r. przez generałową von Rotkirch, później stanowiący własność lekarza zdrojowego A. Foerstera. W domu tym od 2 VII do 17 VIII 1813 r. mieszkał zażywający tu kuracji król pruski Fryderyk Wilhelm III. Odtąd do 1945 r. dom ten nosił nazwę "Królewskiego". Tu też odbyło się 3 VIII 1813 r. spotkanie króla Prus Wilhelma III z carem Aleksandrem. Właścicielem w latach 1912-1924 był Traugott Proske . Numer budynku to Obere Kurstrasse ...
Dom wybudowany w 1801 r. przez generałową von Rotkirch, później stanowiący własność lekarza zdrojowego A. Foerstera. W domu tym od 2 VII do 17 VIII 1813 r. mieszkał zażywający tu kuracji król pruski Fryderyk Wilhelm III. Odtąd do 1945 r. dom ten nosił nazwę "Królewskiego". Tu też odbyło się 3 VIII 1813 r. spotkanie króla Prus Wilhelma III z carem Aleksandrem. Właścicielem w latach 1912-1924 był Traugott Proske . Numer budynku to Obere Kurstrasse 243. Obecną postać budynek otrzymał po pożarze w Boże Narodzenie 1923 r. W 1937 r. jak właścicielka wymieniana jest Berta Proske, tak samo w 1942 r. W latach 50 i 60 XX w. w zarządzie Społecznego Zarządu Przemysłu - obiekt nazywał się "Syrenka". Był to ośrodek kolonijno-wczasowy. W latach 70 XX w. pełnił funkcję hotelu dla junaków OHP. Od 2000 r. w rękach prywatnych. W 2012 r. po raz kolejny zmienił właściciela. Na parterze funkcjonuje restauracja "Duet", od połowy 2012 r. restauracja "Mili moi" (zmiana dzierżawcy). Obszerny artykuł poświęcony wizycie króla znajduje się w GG z 1916 r. str. 55 nr 7/8. Obecnie do dyspozycji gości jest 50 miejsc noclegowych w pokojach 1-, 2-, 3- i 4-osobowych z łazienkami, wyposażonymi w czajniki bezprzewodowe oraz podstawowe naczynia. Na każdym piętrze lodówka, na jednym piętrze mikrofalówka. W obiekcie znajduje się restauracja, która oferuje 10 % rabatu dla klientów hotelu na dania z karty. Od 1 styczna 2019 r. obiekt zmienił nazwę na Wille Lądek. W maju 2020 r. wystawiony na sprzedaż. Oprac. Z. Waluś

.

Spotkanie cara Rosji z królem pruskim.