Cmentarz przykościelny

Kościół św. Jadwigi

Kirche

Pierwsze pisane informacje o wsi Szonovo, pochodzą z XII w. i mówią o ufundowanym przez Piotra Własta kościele. W 1335r. nuncjusz apostolski pisze o kościele parafialnym pw. św. Jadwigi w Szonowie.
Obecny kościół wybudowano w 1580 roku. Był on wielokrotnie palony i odbudowywany. W kaplicy południowej znajduje się ołtarz barokowy z XVI wieku, a w nim późnogotycka rzeźba św. Jana Chrzciciela. Za:
Ważniejsze wydarzenia związane z miejscowym kościołem Parafialnym. W 1845 roku podczas burzy spłonął kościół, szkoła i probostwo. Odbudowa trwała 5 lat. Zniszczone dzwony postanowiono na nowo odlać w ludwisarni Libolda w Pawłowiczkach, dobudowano kaplicę św. Jana Chrzciciela, zakupiono ośmiogłosowe organy w firmie “Haas” w Głubczycach. W roku 1910 Parafia liczyła 1022 mieszkańców, wszyscy byli wyznania rzymsko – katolickiego. Zamożni gospodarze zaczęli wysyłać swoich synów na studia i dzięki temu zajmowali oni wysokie stanowiska w urzędach i w przemyśle. Stąd w roku 1903 mieszkaniec Szonowa p. Marks, który zajął stanowisko dyrektora kopalni (Bergverwalter) powołał fundację i swoją ojcowiznę przeznaczył na klasztor Sióstr św. Elżbiety, gdzie zostają sprowadzone siostry z Nysy. Siostry (cztery) rozpoczynają tu swoją pracę otaczając opieką ludzi chorych i starych, zakładają przedszkole i zajmują się wystrojem kościoła. Ten sam pan Marks funduje na wieżę kościoła zegar z marką europejską, który wybija kwadranse i pełne godziny. Więcej na:

Trójwidokowa pocztówka z Szonowa przedstawiająca: kościół parafialny, ...
    Widok na szkołę i budynek gminny.