Wnętrza kościoła

Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Obecny kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny został wzniesiony w latach 1751-53 w stylu późnobarokowym przez zakon franciszkanów. Jego losy były zmienne, gdyż niewiele ponad pół wieku po konsekracji świątyni zamieniono ją na magazyn. Miało to miejsce w roku 1810 i od tego czasu przez ponad sto lat wspaniały gmach z pięknymi polichromiami, rzeźbami i obrazami wewnątrz nie spełniał swojej roli religijnej. Tak było do 1929 roku, gdy parafia św. Zygmunta odkupiła kościół. Podczas drugiej wojny ...
Obecny kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny został wzniesiony w latach 1751-53 w stylu późnobarokowym przez zakon franciszkanów. Jego losy były zmienne, gdyż niewiele ponad pół wieku po konsekracji świątyni zamieniono ją na magazyn. Miało to miejsce w roku 1810 i od tego czasu przez ponad sto lat wspaniały gmach z pięknymi polichromiami, rzeźbami i obrazami wewnątrz nie spełniał swojej roli religijnej. Tak było do 1929 roku, gdy parafia św. Zygmunta odkupiła kościół. Podczas drugiej wojny światowej ucierpiały malowidła ścienne, które dopiero teraz odzyskują dawna świetność, źródło: - FM

Dawny kościół franciszkański z barokową częścią klasztoru od ul. ...
    Ulica Wojciecha Czerwińskiego w Kędzierzynie-Koźlu. Po lewej - ...