Cmentarz przykościelny

Kościół św. Michała Archanioła

Kościół parafialny pw. Św. Michała Archanioła wzmiankowany był już w 1335 r. Obecny budynek mogła postawić gmina protestancka w końcu XVI w. Do wojny trzydziestoletniej użytkowali go protestanci. Pierwszy proboszcz katolicki został ponoć zabity przez Szwedów, którzy zniszczyli też kościół. Był on potem bardzo skromny ze względu na małą ilość parafian. Jeszcze na początku XVIII wieku plebania stanowiła ruinę. W 1651 r. dokonano odbudowany kościoła, a w 1734 r. przebudowano go na barokowy, przy pomocy ...
Kościół parafialny pw. Św. Michała Archanioła wzmiankowany był już w 1335 r. Obecny budynek mogła postawić gmina protestancka w końcu XVI w. Do wojny trzydziestoletniej użytkowali go protestanci. Pierwszy proboszcz katolicki został ponoć zabity przez Szwedów, którzy zniszczyli też kościół. Był on potem bardzo skromny ze względu na małą ilość parafian. Jeszcze na początku XVIII wieku plebania stanowiła ruinę. W 1651 r. dokonano odbudowany kościoła, a w 1734 r. przebudowano go na barokowy, przy pomocy miasta. Przebudowany w 1827(data znajduje się na wejściem do wieży) i remontowany w 1970. nie posiada wyraźniejszych cech stylowych. Jest to budowla jednonawowa z wysoką wieżą zwieńczoną hełmem z 2 połowy XIX wieku, gdyż przedtem posiadała płaski dach. Na uwagę zasługują również zabytkowe drzwi do zakrystii posiadające XVI-wieczne okucia.
Źródło: wikipedia

Szybowice. Kościół św. Michała Archanioła, plebania i dawna szkoła.