Wikarówka (dawna kolonia)

Vicarey, Vikarey

Wieś (kolonia) powstała prawdopodobnie w średniowieczu i stanowiła uposażenie kościoła parafialnego w Lubięcinie. W 1791 r. znajdowała się w składzie dóbr rodziny książęcej von Schönaich z Siedliska. We wsi wzmiankowano folwark, gospodę, 6 zagrodników, 22 komorników i 3 inne domy – 198 mieszkańców. W 1844 r. we wsi znajdowała się owczarnia (2000 owiec). W 1915 kolonię i folwark zamieszkiwało 239 osób (8 ewangelików). W tym czasie zabudowa wsi połączyła się już z Lubięcinem. Po 1945 r. przez pewien ...
Wieś (kolonia) powstała prawdopodobnie w średniowieczu i stanowiła uposażenie kościoła parafialnego w Lubięcinie. W 1791 r. znajdowała się w składzie dóbr rodziny książęcej von Schönaich z Siedliska. We wsi wzmiankowano folwark, gospodę, 6 zagrodników, 22 komorników i 3 inne domy – 198 mieszkańców. W 1844 r. we wsi znajdowała się owczarnia (2000 owiec). W 1915 kolonię i folwark zamieszkiwało 239 osób (8 ewangelików). W tym czasie zabudowa wsi połączyła się już z Lubięcinem. Po 1945 r. przez pewien czas wieś funkcjonowała jako przysiółek Kochanowa Małego (Chełmek), w latach 60. przyłączono ją do Lubięcina. Wg Tomasz Andrzejewski, Miejscowości powiatu nowosolskiego. Rys historyczny, Nowa Sól 2004.

Wikarówka. Kościół cmentarny i zajazd.
    Wikarówka na litografii