Budynki gospodarcze
Cmentarz klasztorny

Klasztor SS. Maryi Niepokalanej

Sanatorium Rochus-Bad, Rochusbad, Villa Waldfrieden (dawne)

W XIX wieku w Europie nastąpił gwałtowny rozwój lecznictwa uzdrowiskowego, a głównie jego formy związanej z leczeniem wodą. Śladem tamtego czasu jest m.in. Sanatorium Rochus w dzielnicy Nysy. Duży wpływ na taki stan rzeczy miała działalność wielu propagatorów idei leczniczego wykorzystania wody. Największy jednak wpływ na tradycje śląskich zakładów przyrodoleczniczych miały bez wątpienia dwie osoby: Vinzenz Priessnitz oraz Sebastian Kneipp. Nastał wtedy złoty wiek dla terapii wodą.
Sukces tych metod leczniczych zachęcał i pociągał za sobą rozmaite, mniej lub bardziej udane inwestycje. Niektóre spośród dawnych kurortów i sanatoriów, także na terenie Śląska Opolskiego, funkcjonują do dzisiaj, m.in. Głuchołazy-Zdrój, jednakże wiele z nich nie oparło się konkurencji i próbie czasu. Z różnych przyczyn zaprzestały działalności, a z czasem uległy zapomnieniu.Jednym z takich zapomnianych zakładów przyrodoleczniczych w naszym regionie jest Sanatorium Rochus, zwane również Zdrojem Rocha (Rochusbad), które znajdowało się w dzielnicy Nysy - Rochus. Dzielnica ta zlokalizowana była wzdłuż Alei Rocha, prowadzącej do kościoła pod wezwaniem św. Rocha, od którego wzięła swą nazwę.
Kościół ten został wybudowany w 1633 r. w czasie epidemii cholery w Nysie. Na przełomie XIX i XX w. na terenie tym, wśród malowniczych wzniesień porośniętych lasami liściastymi z licznymi źródłami, zaczęły powstawać pensjonaty i sanatoria. Po krótkim czasie miejsce to stało się znanym uzdrowiskiem, licznie odwiedzanym przez majętnych ludzi z całego Śląska. W 1894 r., po długim leczeniu, zmarł tu Ferdynand von Gaschin, ostatni z rodu Gaschinów, ówczesny właściciel Pyskowic. W 1908 r. budynki Sanatorium Rochus nabył biskup Josef Martin Nathan, sufragan archidiecezji ołomunieckiej. Biskup Nathan urodził się we wsi Tłustomosty koło Baborowa. Jako młody kapłan otrzymał parafię Branice, gdzie założył Zakłady Leczenia i Opieki, późniejszy szpital psychiatryczny w Branicach. Zdrój Rocha składał się wówczas z willi Nazareth, Waldfrieden (Leśny Spokój), Sonnenschein (Promień Słońca), budynków gospodarczych oraz domu kąpielowego, w którym wykonywano zabiegi hydroterapeutyczne, m.in. natryski, kąpiele lecznicze i bicze wodne. W sąsiedztwie domów uzdrowiskowych, w dolinie Nysy Kłodzkiej, założony został również malowniczy park uzdrowiskowy. W parku wykorzystano licznie występujące tam źródła. Na jednym z nich wybudowano pijalnię wód z ławkami, a do pozostałych, niezagospodarowanych źródeł poprowadzono ścieżki. Posadzono również liczne, obecnie okazałe, lipy dające w upalne dni błogi cień i wytchnienie. Obecnie dawny park sanatoryjny jest bardzo zaniedbany, ścieżki w nim mało czytelne, a ujęcie wody popadło w ruinę. Większość zabudowań sanatoryjnych zostało zamienionych na budynki mieszkalne, a jedynie w największym z nich - Nazareth, znajduje się obecnie dom opieki społecznej prowadzony przez siostry Elżbietanki, żródło:

Dawne Senatorium Rochusbad ! Poczatek XX w,
    Dawne sanatorium Rochusbad w Nysie.