Synagoga (nie istnieje)

Gdy dotychczasowa synagoga w Kędzierzynie (przy Malzestraße 28 - Henryka Sienkiewicza) zaczęła być zbyt mała dla szybko rosnącej wspólnoty, podjęto decyzję o budowie nowej synagogi na Ratiborer Platz. Prace budowlane trwały w latach 1877-1886, koszt budowy oszacowano na 52 tys. złotych marek. Uroczyste otwarcie miało miejsce 10 września 1886 roku. Podczas nocy kryształowej, 9 listopada 1938 roku synagoga została zniszczona (do środka wrzucono granaty, które wybuchając wywołały pożar), następnie ją ...
Gdy dotychczasowa synagoga w Kędzierzynie (przy Malzestraße 28 - Henryka Sienkiewicza) zaczęła być zbyt mała dla szybko rosnącej wspólnoty, podjęto decyzję o budowie nowej synagogi na Ratiborer Platz. Prace budowlane trwały w latach 1877-1886, koszt budowy oszacowano na 52 tys. złotych marek. Uroczyste otwarcie miało miejsce 10 września 1886 roku. Podczas nocy kryształowej, 9 listopada 1938 roku synagoga została zniszczona (do środka wrzucono granaty, które wybuchając wywołały pożar), następnie ją rozebrano. Po II wojnie światowej w miejscu synagogi wybudowano (pod koniec lat 60.) przychodnię zdrowia. Wikipedia .

komentarze: 8
    Obiekt mocno kojarzący się z synagogą wrocławską http://wroclaw.hydral.com.pl/000054,obiekt.html ...

Synagoga (nie istnieje) na innych fotografiach