Cegielnia (dawna)

Fürstliche Ziegelei

Istnieje częściowo

Hs: "Przed półwieczem rozciągał się tam teren po byłej cegielni tzw. Fürstliche Ziegelei (będącej w zarządzaniu przez Verwaltung der Fürsten von Pleß - siedzibą zarządu książańskich dóbr po jej przeniesieniu z Książa do Wałbrzycha był Zamek Czettritzów). Skrobiąc w pamięci przypominam sobie, że od strony ulicy Mącznej były prawdopodobnie dwa wejścia wiodące na cegielni. Pierwsze położone niedaleko końca ogódków działkowych (tych przedwojennych) i drugie przy budynku stojącym na końcu ulicy. W miejscach ...
Hs: "Przed półwieczem rozciągał się tam teren po byłej cegielni tzw. Fürstliche Ziegelei (będącej w zarządzaniu przez Verwaltung der Fürsten von Pleß - siedzibą zarządu książańskich dóbr po jej przeniesieniu z Książa do Wałbrzycha był Zamek Czettritzów). Skrobiąc w pamięci przypominam sobie, że od strony ulicy Mącznej były prawdopodobnie dwa wejścia wiodące na cegielni. Pierwsze położone niedaleko końca ogódków działkowych (tych przedwojennych) i drugie przy budynku stojącym na końcu ulicy. W miejscach tych zachowane były pozostałości bram w postaci słupów (betonowych, murowanych-otynkowanych) z zawiasami o wysokości około 2,5-3 m i poprzecznym, kwadratowym przekroju ~ 40-50 cm. Na terenie cegielni pamiętam jeszcze uszkodzony komin ze stojącą obok komorą (piecem) zaopatrzoną w rodzaj drzwi, gruzowiska na całym terenie, resztki jezdni (torowisk) i co najważniejsze dwa, olbrzymie doły, powstałe najpradopodobnie w trakcie wydobywania gliny. natknąłem się na informację, że cegielnia posiadała nowoczesny sprzęt przy pomocy którego jej roczna produkcja wynosiła 6 mln sztuk cegieł. Do produkcji zaś wykorzystywane było znajdujące się nieopodal złoże gliny. Do dołów tych w latach 60-tych zwożono jakieś zaskrzepiające się, smoliste świństwo. Kres ich napełnianiu położył pożar ich zawartości wskutek podpalenia. Było na co popatrzeć ... Następnie teren ten został zamieniony na miejskie wysypisko śmieci. Z resztek komina i komory wybudowano, murowaną szopę (stróżówkę) służącą dla przechowywania narzędzi obsłgi stałej wysypiska i jako kanciapa dla stróża. Po zamknięciu wysypiska teren ten został zrekultywowany, założono na nim dalsze ogródki a z czasem wybudowano kawałek nowej drogi."

Jedyna pozostałość po cegielni to słupy dawnej bramy wjazdowej od strony ul. Mącznej oraz dom przy ul. Mącznej 2 wchodzacy niegdyś w skład cegielni.

Panorama Śródmieścia z bardzo ciekawego miejsca. Po prawej dobrze ...
    Budynek znajdujący się na końcu ulicy-widok od strony podwórka ...