Nowe łazienki w uzdrowisku dolnym (dawne)

Neues Badehauss

Nowe łazienki (trzecie w dolnej części uzdrowiska Stary Zdrój) wzniesiono w stylu klasycystycznym według projektu inspektora budowlanego Fritscha. Wybudowano je w latach 1832-33. Był to obiekt murowany, na planie prostokąta, jednokondygnacyjny, nakryty dachem czterospadowym, z dziesięcioma prostokątnymi oknami w fasadzie. Na wejściu był sześciokolumnowy portyk z kolumnami jońskimi, zwieńczony trójkątnym naczółkiem, z tympanonem ozdobionym płaskorzeźbami. Wewnątrz znajdowało się 14 kabin (wg różnych ...
Nowe łazienki (trzecie w dolnej części uzdrowiska Stary Zdrój) wzniesiono w stylu klasycystycznym według projektu inspektora budowlanego Fritscha. Wybudowano je w latach 1832-33. Był to obiekt murowany, na planie prostokąta, jednokondygnacyjny, nakryty dachem czterospadowym, z dziesięcioma prostokątnymi oknami w fasadzie. Na wejściu był sześciokolumnowy portyk z kolumnami jońskimi, zwieńczony trójkątnym naczółkiem, z tympanonem ozdobionym płaskorzeźbami. Wewnątrz znajdowało się 14 kabin (wg różnych źródeł albo w innym czasie było tu 13 izdebek łaziebnych) głównie służących do kąpieli natryskowych. łazienki rozebrano w latach 80. dziewiętnastego wieku chociaż prawdopodobnym jest, że fundament a może nawet mury nowych łazienek posłużyły do budowy stojącej dzisiaj w tym miejscu kamienicy przy ul. Pocztowej nr 18 (świadczy o tym identyczny układ okien i rozmiary budynku).
(Za Łuczyński R., "Stary Zdrój. Dobra rycerskie. Dwór. Uzdrowisko"; Nowa Kronika Wałbrzyska tom 3; Fundacja Museion; Wałbrzych 2015)

Nowe Łazienki w uzdrowisku Stary Zdrój. Wyd. W. Santer Breslau.
    Nieistniejący dom zdrojowy na Starym Zdroju na niewielkiej litografii ...