Kamienica nr 45

Wohn- und Druckereigebäude Wilhelm Hain-Lyon

Kamienica nr 45 przy ul. Armii Krajowej w Wałbrzychu została wybudowana około roku 1910 przez Wilhelma Hain-Lyona. Był to budynek mieszkalny z usytuowaną na parterze drukarnią. W jej skład wchodziły takie pomieszczenia jak: hala drukarni (Drucker-Saal), sklep i kantor (Laden, Contor), introligatornia (Buchbinder), różne składy (Zeitungspapier, Resserve Papiere) i pomieszczenia (Betzmaschine, Salzstube). Według wykazu z 4 marca 1947 roku w kamienicy działał warsztat krawiecki (dawny niemiecki właściciel: ...
Kamienica nr 45 przy ul. Armii Krajowej w Wałbrzychu została wybudowana około roku 1910 przez Wilhelma Hain-Lyona. Był to budynek mieszkalny z usytuowaną na parterze drukarnią. W jej skład wchodziły takie pomieszczenia jak: hala drukarni (Drucker-Saal), sklep i kantor (Laden, Contor), introligatornia (Buchbinder), różne składy (Zeitungspapier, Resserve Papiere) i pomieszczenia (Betzmaschine, Salzstube). Według wykazu z 4 marca 1947 roku w kamienicy działał warsztat krawiecki (dawny niemiecki właściciel: Heinzel Hermann) zajęty na potrzeby Armii Czerwonej stacjonującej wówczas w mieście. Obecnie jest to budynek mieszkalny z biblioteką na parterze.

Armii Krajowej 45 w Wałbrzychu.
    Armii Krajowej nr 45 (po prawej) i 43 (po lewej) w Wałbrzychu.