Zamek Otmęcki

Schloss Ottmuth, Dom Kultury

Zakładowy Dom Kultury przy ŚZPS "Otmęt", którego budynek stoi do dziś w Otmęcie, tuż obok kościoła i ruin dawnego zamku. Średniowieczna brama przez którą wchodziło się na teren dziedzińca pamięta zamierzchłe czasy, gdy przybywali tam wielmożowie odwiedzający aktualnych właścicieli majątku Otmęt. Dziś z lat chwały nie pozostało już prawie nic- oprócz murów pośród których od czasu do czasu echo niesie dźwięki świetności tego obiektu oraz gwar rozmów i śmiech młodzierzy, która tam rozwijała swoje pasje ...
Zakładowy Dom Kultury przy ŚZPS "Otmęt", którego budynek stoi do dziś w Otmęcie, tuż obok kościoła i ruin dawnego zamku. Średniowieczna brama przez którą wchodziło się na teren dziedzińca pamięta zamierzchłe czasy, gdy przybywali tam wielmożowie odwiedzający aktualnych właścicieli majątku Otmęt. Dziś z lat chwały nie pozostało już prawie nic- oprócz murów pośród których od czasu do czasu echo niesie dźwięki świetności tego obiektu oraz gwar rozmów i śmiech młodzierzy, która tam rozwijała swoje pasje przez wiele lat. Obiekt jest aktualnie własnością Starostwa Powiatowego w Krapkowicach. Planowano tam uruchomienie ośrodka dla osób chorych na Alzheimera. Ze względu jednak na ogromne koszta projekt ten nie został zrealizowany- obecnie wystawiono go do przetargu. Dane z 2015 roku -

Zamek w Otmęcie, widok od strony rzeki Odry.
    Widok na Otmęcki zamek na widokówce z obiegu 1921 r.