Pawilon Prostokątny - dział VIII

Pawilon Wyżywienia i Rolnictwa (Chleb dla Polski i Europy) to nic innego jak ekspozycja zorganizowana w dawnej Hali Państw (Staatenhalle) autorstwa Richarda Konwiarza. Do dziś sam budynek cieszy oczy w niewiele zmienionym kształcie. Pawilon ten pokazuje osiągnięcia i możliwości rolnictwa na Ziemiach Odzyskanych jak również jego udział w produkcji żywności dla całego kraju. Wbrew rozmachowi i reklamie nie była to ekspozycja tak udana wizualnie jak sąsiadujące. Niektórzy twierdzili, że brak w niej ...
Pawilon Wyżywienia i Rolnictwa (Chleb dla Polski i Europy) to nic innego jak ekspozycja zorganizowana w dawnej Hali Państw (Staatenhalle) autorstwa Richarda Konwiarza. Do dziś sam budynek cieszy oczy w niewiele zmienionym kształcie. Pawilon ten pokazuje osiągnięcia i możliwości rolnictwa na Ziemiach Odzyskanych jak również jego udział w produkcji żywności dla całego kraju. Wbrew rozmachowi i reklamie nie była to ekspozycja tak udana wizualnie jak sąsiadujące. Niektórzy twierdzili, że brak w niej niezbędnego i charakterystycznego miejsca z którego można by zobaczyć w całości główny i centralny element wystawy, a mianowicie wielkiej mapy – makiety. To dość ciekawa i dziwna mapa na której oprócz rodzajów gleb mogliśmy zobaczyć Kościół Mariacki który sąsiaduje z warzywami, zaś Kolumna Zygmunta za sąsiada ma zająca. Nad mapą tradycyjnie już wisiała rzeźba orła polskiego z papieru w wieńcu z naturalnych kłosów. Prawą stronę hali wystawowej zdobią herby miast Ziem Odzyskanych wkomponowane w płody rolne. Powiązanie nauki z rolnictwem można było zobaczyć w dalszej części ekspozycji. To wszystko pokazano w pięciu szklanych gablotach. Pokazywały elementy produkcji roślinnej, hodowlanej, zagadnienia użytkowania ziemi, klimat, rozmieszczenie produkcji rolnej. 25 metrów ekspozycji zarezerwowano na duże fotografie ukazujące fragmenty z życia rolnika na Ziemiach Odzyskanych. Pod tym pasem zdjęć falowały łany dojrzałej pszenicy. Koncepcję nowoczesnego zagospodarowania wsi polskiej można było obejrzeć na makiecie wsi Wilczkowice. Służyła ona do wyjaśnienia nowej polskiej koncepcji zagospodarowania obszarów rolno – wiejskich.
Pozostałe stoiska i ekspozycje ukazywały przemiany w rolnictwie, zagadnienia spożycia, leśnictwa, rybołówstwa, zagospodarowania Ziem Odzyskanych. Obecne też były na wystawie organizacje chłopskie i rolnicze jak na przykład Związek Samopomocy Chłopskiej. Było także stoisko ilustrujące potencjał i możliwości Polski w dalszym pomyślnym zagospodarowaniu Ziem Odzyskanych. Zwiedzających żegnał napis w pawilonie – „Ziemie Odzyskane umożliwiają Polsce eksport rolniczy”.
Ekspozycja podzielona była tematycznie:
- Chleb dla wszystkich
- Drzewo dla odbudowy
- Bogactwa rolne
- Bogactwa rybne
- Niemcom nie grozi głód
- Zniszczenia i odbudowa podstaw rolnictwa
- Likwidacja odłogów
- Odbudowa stanu pogłowia
- Perspektywy
Tytuły same mówią za siebie. Należy jednak pamiętać, że wszystko było opisywane pod kątem nowych Ziem Odzyskanych i ich wpływu na te zagadnienia.
(tekst roboczy - będzie poprawiany)

Pocztówka dokumentująca wystawę z 1948 roku i ciekawa promenada ...