Kościół św. Mikołaja i Matki Boskiej Częstochowskiej

Kościół św. Mikołaja z przeł. XVII/XVIII w. Drewniany kościół jednonawowy konstrukcji zrębowej. Orientowany, zbudowany w stylu barokowym. Mniejsze prezbiterium od nawy, zamknięte trójbocznie z boczną zakrystią z lożą lokatorską na piętrze. Dach dwukalenicowy, kryty gontem. Wieża od frontu konstrukcji słupowej. Zwieńczona ośmiobocznym hełmem blaszanym z wieżyczką. Z boku nawy kruchta. Wewnątrz sklepienie kolebkowe w prezbiterium i płaskie w nawie. W tęczy barokowa Grupa Ukrzyżowania. Ołtarz główny ...
Kościół św. Mikołaja z przeł. XVII/XVIII w. Drewniany kościół jednonawowy konstrukcji zrębowej. Orientowany, zbudowany w stylu barokowym. Mniejsze prezbiterium od nawy, zamknięte trójbocznie z boczną zakrystią z lożą lokatorską na piętrze. Dach dwukalenicowy, kryty gontem. Wieża od frontu konstrukcji słupowej. Zwieńczona ośmiobocznym hełmem blaszanym z wieżyczką. Z boku nawy kruchta. Wewnątrz sklepienie kolebkowe w prezbiterium i płaskie w nawie. W tęczy barokowa Grupa Ukrzyżowania. Ołtarz główny barokowy. Dwa ołtarze późnobarokowe. Cenne rzeźby. Płyta nagrobna Hansa von Kuschenborh zm. 1684. Zachowany dzwon z 1684 r. Ludowe Stacje Drogi Krzyżowej.
Za . Więcej na:

Drewniany kościół św. Mikołaja w Gołej. Wg drzeworytu Georga Rasela.