Elektrownia wodna Bystrzyca Kłodzka

Städtisches Elektrizitätswerk Habelschwerdt

W początkach XX wieku pomiędzy Zabłociem a miastem zbudowano hydroelektrownię, jedną z pierwszych na Śląsku. Podpiętrzono wówczas wody rzeki szerokim jazem i wykopano kanał do zabudowań elektrowni.

Elektrownia znajduje się na km 90 biegu Nysy Kłodzkiej.

Kanał roboczy elektrowni (o długości ok. 400 m) wykonany został jako częściowo nasypowy. W konsekwencji zastosowania takiego rozwiązania lustro wody, ujęte w obwałowanie ziemne, znajduje się powyżej poziomu otaczającego je terenu.

Wewnątrz elektrowni zainstalowano w latach 20-tych ubiegłego wieku hydrozespoły z turbinami typu Francisa (prod. Escher-Wyss,prod. 1923) i generatorami synchronicznymi (prod. Siemens Schuckert, 1920). Typ turbin zabudowanych w Bystrzycy opracował w roku 1849 James Bichene Francis. Rozwiązanie to okazało się charakterystyczne dla obiektów o niewielkich spadach wody, a przez to powszechne w zastosowaniu na Dolnym Śląsku. Moc sumaryczna generatorów 465 kW, napięcie 3,15 kV.

Cechą charakterystyczną hydrozespołów w Bystrzycy Kłodzkiej jest zastosowanie jako elementu sprzęgającego turbinę z generatorem – przekładni pasowej o długości pasa ok. 20 metrów. Świetnie zachowany wystrój hali maszyn, detali samych urządzeń podkreśla walory historyczno-techniczne i zabytkowe obiektu.

(moose za stroną internetową Tauron)

Elektrownia w Bystrzycy Kłodzkiej (Habelschwerdt) przed wojną.