Detale architektoniczne

Wnętrza

Dwór - wieża mieszkalna w Sędziszowej

Schloss Röversdorf

W murach nowożytnego dworu, obecnie znajdującego się w granicach Świerzawy (we wsi Sędziszowa), przetrwała średniowieczna wieża mieszkalna. Jest to budowla czterokondygnacyjna, wzniesiona z kamienia na planie czworokąta o wymiarach około 22,5 x 25 m. Na początku XVII wieku została rozbudowana przez dostawienie trzech nowych skrzydeł i utraciła obronny charakter. Wtedy też powstał bogaty portal wejściowy z tarczami herbowymi w zwieńczeniu i datą 1603.

W XVIII wieku nastąpiła przebudowa barokowa, a w następnym stuleciu wieża uzyskała neogotycki krenelaż. W Sali przyziemia zachowało się gwiaździste sklepienie, natomiast w murach wyższych kondygnacji widnieją pozostałości gotyckich otworów okiennych i portal. Wokół kompleksu zabudowań czytelne są ślady obwałowań i nienawodniona fosa, nie znamy jednak pierwotnego rozplanowania całego założenia.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Ukryta w skrzydłach pałacu żyje swoim życiem jedna z ciekawszych budowli na Pogórzu Kaczawskim. Tylko spostrzegawczy turyści dopatrzą się w zabudowaniach pałacowych nietypowych kształtów . Chodzi o wieżę mieszkalną będącą obecnie częścią pałacu w Sędziszowej użytkowanego przez przedsiębiorstwo komunalne.
    Zbigniew Mosoń - 2020-10-05

Na pierwszym planie średniowieczna wieża mieszkalna, rozbudowana ...