Centrum Medyczne Nowe Miasto

Ośrodek Zdrowia, Villa Dr. Wiedemann

Akacjowa 2 - neorenesansowa murowana willa dra Wiedemanna z roku około 1880. W budynku zachowała się dekoracyjna stolarka okienna i drzwi frontowych oraz dekoracyjna szafa wnękowa w przyziemiu. Przy budynku ulokowano niewielkie założenie parkowe. Ostatnio w obiekcie funkcjonował miejscowy ośrodek zdrowia (przychodnia). Obecnie po przekształceniach jest to Centrum Medyczne "Nowe Miasto" Poradnia (Gabinet) Lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej (POZ).
/Petroniusz za "Jedlina-Zdrój Studium historyczno-urbanistyczne, ...
/Petroniusz za "Jedlina-Zdrój Studium historyczno-urbanistyczne, Bożena Adamska, 1998" i www.dolny-slask.org.pl/

Jedlina Zdrój - budynek dawnego Ośrodka Zdrowia /po wielu "reformach" ...
    NZOZ Nowe Miasto Sp. z o.o. w Jedlinie-Zdroju przy ul. Akacjowej ...