Grodzisko (Wrocław, Ostrów Tumski)

VIII w. (?)
XIII

Pierwsze założenie osiedleńcze związane z nazwą Wrocław. Przypuszczam, że powstało ono na skrzyżowaniu szlaków handlowych PN.-PD. (Bursztynowy?) i WSCH.-ZACH. (z Zachodniej Europy do Kijowa - boczna odnoga? Jedwabnego Szlaku?). Na początku jest to mała strażnica strzegąca zapewne przejścia przez rzekę: . Założona przez księcia wielkomorawskiego Wratislava z czasem rozbudowuje się do dużego grodu z siedzibą Pana (pl. Św. Marcina) i podgrodziem (ul. Katedralna): ...
Pierwsze założenie osiedleńcze związane z nazwą Wrocław. Przypuszczam, że powstało ono na skrzyżowaniu szlaków handlowych PN.-PD. (Bursztynowy?) i WSCH.-ZACH. (z Zachodniej Europy do Kijowa - boczna odnoga? Jedwabnego Szlaku?). Na początku jest to mała strażnica strzegąca zapewne przejścia przez rzekę: . Założona przez księcia wielkomorawskiego Wratislava z czasem rozbudowuje się do dużego grodu z siedzibą Pana (pl. Św. Marcina) i podgrodziem (ul. Katedralna): . Na pewno pomocną w tym procesie jest budowa Katedry pod patronatem Bolesława Chrobrego. Początkowo w drewniano-ziemnym grodzie zaczyna przybywać obiektów murowanych. Z siedziby Kasztelana ewoluuje zamek, w początkowej fazie drewniano-kamienny, potem ceglany, a także na miejscu drewnianej Katedry pojawiają się coraz to większe budowle murowane. W wyniku ciągłego głodu przestrzennego gród zaczyna rozlewać się na lewy brzeg rzeki: . Tam też przenosi się centrum administracyjno-finansowe, a w związku z tym ośrodek życia miasta (Rynek, Lokacja 1241 r. lub 1261 r. ) co wiąże się ze stopniową utratą znaczenia i przekształcenia się w senną dzielnicę kościelną.

Makieta grodu wczesnośredniowiecznego we Wrocławiu (fot. S. Arczyński).
    Ostrów Tumski. Rekonstrukcja hipotetyczna obwarowań grodu z 1. ...