Zabudowa gospodarcza w zespole pałacowym

Detale architektoniczne

Wnętrza pałacu

Pałac Kamionna

Schloss Kammendorf

Istnieje częściowo

Pierwotny dwór został tu zbudowany w XVI w. i należał do rodziny von Seydlitz. Kolejnymi właścicielami, w XVII w., była rodzina von Kadloff, a następnie von Knobelsdorff. W 1657 r. Clara Eusebia Renate von Knobelsdorff wyszła za Carla Friedricha von Kalckreuth und Dolzig i wieś stała się własnością tej rodziny. Kolejni z nich, Franciscus Alexander Augustus baron von Kalckreuth wraz z żoną Marią Elizabeth Schmerhowsky von Lidkowitz wybudowali tu, w latach 1740 - 1744, barokowy pałac. W wyniku kolejnego ...
Pierwotny dwór został tu zbudowany w XVI w. i należał do rodziny von Seydlitz. Kolejnymi właścicielami, w XVII w., była rodzina von Kadloff, a następnie von Knobelsdorff. W 1657 r. Clara Eusebia Renate von Knobelsdorff wyszła za Carla Friedricha von Kalckreuth und Dolzig i wieś stała się własnością tej rodziny. Kolejni z nich, Franciscus Alexander Augustus baron von Kalckreuth wraz z żoną Marią Elizabeth Schmerhowsky von Lidkowitz wybudowali tu, w latach 1740 - 1744, barokowy pałac. W wyniku kolejnego małżeństwa w rodzinie stał się on własnością Franza barona von Stillfried. Ostatecznie dobra przeszły w ręce baronów von Zedlitz. W 1838 r. Heinrich baron von Zedlitz wykupił majątek na cele fundacji rodzinnej. Od tego czasu Kamionna wraz z majątkiem w pobliskich Czerńczycach stanowiły siedzibę przytułku dla panien (von Zedlitz Leip'sche Fräulein - Stift zu Kapsdorf). W 1850 r. pałac został częściowo rozebrany, a w1871 r. zmieniono kształt dachu i zamurowano arkady dziedzińca. Remontu dokonano natomiast w 1935, kiedy to całość otynkowano. Po II wojnie światowej pałac zamieszkiwali prywatni użytkownicy. Brak remontów spowodował jednak, że w latach 70 - tych obiekt zaczął popadać w ruinę. Ostatnia rodzina mieszkająca w pałacu opuściła go w 1984 r. Obecnie znajduje się w stanie zupełnej ruiny, ale i tak daje wrażenie o dawnej świetności.

Kamionna. Gospoda, pałac i szkoła ewangelicka.
    Kamionna - w lewym, dolnym rogu pałac
    Kamionna - zajazd, pałac, leśniczówka i szkoła.
    Projekt barokowej fasady pałacu w Kamionnej ( stworzony na potrzeby ...
    Wejście frontowe pałacu w Kamionnej.
    Elewacja boczna pałacu w Kamionnej - Schloss Kammendorf
    Pałac w Kamionnej kilka lat przed zupełnym zrujnowaniem.
    Fasada frontowa w roku 1987. W portalu wejściowym widoczne jeszcze ...
    Elewacja zachodnia w roku 2000
    Pałac w Kamionnej. Komputerowa wizualizacja odbudowy autorstwa ...
    Ruiny barokowego pałacu.
    Ruiny pałacu od frontu.
    Ruiny barokowego pałacu znajdującego się w rejestrze zabytków ...
    Elewacja frontowa nad wejściem do pałacu.
    Elewacja frontowa.
    Elewacja boczna.
    komentarze: 0
    Zdjęcie zimowe ruin pałacu, dla porównania zdjęcie w lecie http://wroclaw.hydral.com.pl/56779,foto.html
    komentarze: 6
    Zdjęcie zimowe ruin pałacu, dla porównania zdjęcie w lecie http://wroclaw.hydral.com.pl/56770,foto.html
    Widok od strony fosy.
    Kamionna, ruiny pałacu widziane z bramy wjazdowej do dawnego folwarku.