Teatr Zur Kalten Asche (dawny)

Theater Zur Kalten Asche, Altes Theater

mwp Teatr "Zur kalten Asche", poprzednik dzisiejszej opery (choć w innym miejscu). Wybudowany w 1782 roku wg projektu Karla Gottharda Langhansa z udziałem sztukatora Petera Echtlera i malarza Johanna Christopha Kimpfela był uważany w Niemczech za wysokie osiągnięcie artystyczne. Budynek teatru był przeznaczony dla 700 osób co wkrótce okazało się liczbą za małą i w 1841 roku po wybudowaniu dzisiejszej Opery poszedł do rozbiórki.
marko°: Według przewodnika z 1908 r. (Reisebuecher von Anno dazumal. ...
marko°: Według przewodnika z 1908 r. (Reisebuecher von Anno dazumal. Breslau 1908, Rautenberg) budynek "Kalte Asche" powstał w 1755 r., a zbudowano go za pieniądze komika Franza Schucha (przy Oławskiej 36/37 miała się kiedyś znajdować tablica upamiętniająca to wydarzenie). Był to pierwszy stały teatr wrocławski - przedtem przedstawienia odbywały się okazyjnie w tzw. sali do gry w pilkę (Ballhaus) przy Breiterstrasse 35.

Fryderyk Wielki we wrocławskim Teatrze. W tym czasie jedynym teatrem, ...
    Teatr "Zur kalten Asche", poprzednik dzisiejszej opery (choć w ...