Budynek nr 49

Mechanische Werkstätten für Maschinenbau u. Elektrotechnik - Waldenburger Gruben- u. Industriebedarf G.m.b.H., Wohnhaus nr 3

po 1910

Kamienica nr 49 przy ul. Bolesława Chrobrego w Wałbrzychu została wybudowana po roku 1910, częściowo w miejscu budynku mieszczącego kręgielnię gościńca Gasthof zur Schiffahrt (obecnie budynki nr 45-47). Część parteru na prawo od sieni przelotowej zajęły pomieszczenia restauracyjne tego gościńca (dojście było możliwe wyłącznie z sąsiedniego budynku nr 47). Na wyższych kondygnacjach znajdowały się mieszkania. Wg ryciny na piśmie firmowym z 1922 roku obiekt ten należał wówczas do warsztatów mechanicznych ...
Kamienica nr 49 przy ul. Bolesława Chrobrego w Wałbrzychu została wybudowana po roku 1910, częściowo w miejscu budynku mieszczącego kręgielnię gościńca Gasthof zur Schiffahrt (obecnie budynki nr 45-47). Część parteru na prawo od sieni przelotowej zajęły pomieszczenia restauracyjne tego gościńca (dojście było możliwe wyłącznie z sąsiedniego budynku nr 47). Na wyższych kondygnacjach znajdowały się mieszkania. Wg ryciny na piśmie firmowym z 1922 roku obiekt ten należał wówczas do warsztatów mechanicznych (Mechanische Werkstätten für Maschinenbau u. Elektrotechnik) należących do Waldenburger Gruben- u. Industriebedarf G.m.b.H. Obecnie jest to w całości budynek mieszkalny.

Szkic na piśmie firmowym Mechanische Werkstätten für Maschinenbau ...
    Budynek przy ulicy Chrobrego 49.