Furta Pfnorra (dawna)

Pfnorr Pforte

Łuk bramy "Pfnorrpforte" łączył budynki o adresach Altbüßerstr. 2 (ul. Łaciarska) i Junkernstr. 21. Powstał w 1521 r. i był później odnawiany. Przebiegająca pod nim Altbüßerstr. prowadziła na obrzeża średniowiecznego miasta do bagien nad Oławą zwanych "Alte Stumpf" lub Ohle-Stumpf". Na jednym z budynków znajdowała się kamienna płyta z napisem "1521 DER OLSUMP" i dłoń z palcem wskazującym kierunek południowy - do Pfnorrgasse prowadzącej do przejścia przez fortyfikacje nad brzeg Oławy.
Pochodzenie nazwy Pfnorrpforte jest trudne do zinterpretowania, kojarzono ją albo z "Paternosterei" - wyrobem różańców, albo z określeniem "pfnurren" (schnurren) związanym z powroźnictwem.

Więzienie (dom pracy) w Zaułku Pokutniczym nad Oławą Łaciarską ...
    Ulica Łaciarska w pobliżu skrzyżowania z ul. Ofiar Oświęcimskich. ...