Wnętrza obserwatorium

Wysokogórskie Obserwatorium Meteorologiczne im. Tadeusza Hołdysa na Śnieżce

Talerze marsjańskie

Wysokogórskie Obserwatorium Meteorologiczne im. Tadeusza Hołdysa na Śnieżce potocznie nazywane "Talerzami Marsjańskimi". Pierwsze przymiarki do budowy nowego schroniska miały miejsce już w 1949 roku. W założeniu budynek miał zastąpić stare obserwatorium oraz stare schronisko z 1862 , w związku ze złym stanem technicznym budynków i wzrostem ruchu turystycznego. ...
Wysokogórskie Obserwatorium Meteorologiczne im. Tadeusza Hołdysa na Śnieżce potocznie nazywane "Talerzami Marsjańskimi". Pierwsze przymiarki do budowy nowego schroniska miały miejsce już w 1949 roku. W założeniu budynek miał zastąpić stare obserwatorium oraz stare schronisko z 1862 , w związku ze złym stanem technicznym budynków i wzrostem ruchu turystycznego. Docelowo nie przewidziano jednak w nim funkcji noclegowych, lokalizując w obiekcie tylko obserwatorium i restaurację

Prawdziwym ojcem talerzy marsjańskich był pracownik Politechniki Wrocławskiej w 1960 roku dr inż. arch. Witold Lipiński (Katedra Budownictwa Ogólnego Politechniki). Był on autorem projektu. W 1964 ukończono pełną dokumentację (Witold Lipiński, Waldemar Wawrzyniak, Andrzej Sokolski, Zbigniew Katoł). Pozwolenie na budowę wydano 1966 roku (Jelenia Góra), a za wykonawcę wybrano Jeleniogórskie Przedsiębiorstwo Budownictwa Miejskiego. Kierownikiem przedsięwzięcia był inż. Stanisław Siemieński. Prace rozpoczęto w 1964 roku od budowy drogi dojazdowej i wodociągu. Drogę skończono dopiero w 1971 roku. Samo schronisko zaczęto budować w 1967 roku zaczynając od rozbiórki starego. Na początku postawiono przepompownię wody a w 1969 roku zaczęto budować mury właściwego obiektu, by w 1973 roku doprowadzić do stanu zamkniętego całość "talerzy". Konstrukcja powstała z żelbetu, stali, aluminium (m.in. pokrycie zewnętrzne) i szkła. Odbiór techniczny nastąpił 13 listopada 1974 roku. Ówczesne władze PRL z okazji zbliżającej się rocznicy XXX lecia PRL wykorzystały budowę do celów propagandowych, wcześniej nic przy niej nie pomagając. Doprowadziło to w efekcie do rezygnacji z montażu okolicznosciowej plakietki na której byli wymienieni autorzy projektu i prac.

Obserwatorium ma formę trzech połączonych ze sobą brył w kształcie dysków (średnica 13m, 20m i 30m). W górnym talerzu znajduje się obserwatorium meteorologiczne. Średni talerz to zaplecze techniczne, magazyny i pokoje pracowników obserwatorium. Na dolnym talerzu zlokalizowano restauracje, bufet, toalety dla turystów oraz sklepik z pamiątkami.

12 marca 2009 budynek uległ uszkodzeniu wskutek złych warunków meteorologicznych w następstwie czego popękały ściany. 15 marca uszkodzeniu uległ górny dysk (osunięcie) i schronisko wraz z obserwatorium zostało zamknięte. Remont obserwatorom rozpoczął się jeszcze tego samego miesiąca, a zakończył w październiku 2009 r.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • 12 marca 2009 r. w Obserwatorium Meteorologicznym na najwyższym szczycie Karkonoszy dał się odczuć wstrząs. Następnego dnia zaczęły pękać ściany i podłoga najwyższego z trzech dysków budynku. Pracowników Obserwatorium ewakuowano.
    Thor - 2009-04-15

Makieta schroniska na Śnieżce.
    Projekt obserwatorium meteorologicznego i schroniska na Śnieżce. ...
    Jeden z projektów przyszłego schroniska na szczycie Śnieżki.
    Makieta nowego obserwatorium na Śnieżce. Serdeczne podziękowania ...
    Makieta nowego obserwatorium na Śnieżce (fot. S. Wolniewicz).
    "Talerze marsjańskie" w budowie.
    Budowa obserwatorium na Śnieżce.
    Budowa nowego obserwatorium na szczycie Śnieżki.
    Karpacz. Śnieżka. "Talerze Marsjańskie" w trakcie budowy.
    Obserwatorium Wysokogórskie im. Tadeusza Hołdysa - "Talerze marsjańskie" ...
    Nowe schronisko i obserwatorium na Śnieżce.
    „Talerze marsjańskie” na fotografii prasowej do czasopisma „Głos ...
    Budowa schroniska i obserwatorium wysokogórskie im. Tadeusza Hołdysa ...
    Nowe obserwatorium na szczycie Śnieżki.
    Charakterystyczne talerze na Śnieżce fot. Stefan Arczyński
    "Talerze marsjańskie" i dawne Obserwatorium.
    Obserwatorium Wysokogórskie na Śnieżce.
    Obserwatorium wysokogórskie im. Tadeusza Hołdysa na Śnieżce świeżo ...
    komentarze: 0
    Obserwatoria na Śnieżce. Inaczej cięta odmiana widokówki https://polska-org.pl/4053743,foto.html ...
    Na Śnieżce (fot. L. Surowiec).
    Obserwatorium. Zdjęcie zamieszczone w Słowie Polskim z 1 kwietnia ...