Krzyż pokutny z Szalejowa Dolnego

XV w.

Krzyż pokutny częściowo uszkodzony, bez wyraźnie zaznaczonego narzędzia zbrodni, pierwotnie ustawiony był naprzeciw gospody w Szalejowie Dolnym. Na przełomie XIX/ XX w. został przeniesiony do parku dworskiego hr. Münchhausenów, gdzie z biegiem lat uległ zapomnieniu i zasypaniu warstwą ziemi. Odnaleziony przypadkowo przez Janusza Grabowskiego w 1976 r. został przeniesiony, po stosownych uzgodnieniach, do Muzeum Ziemi Kłodzkiej. Oto fragment ze str. 19 biuletynu "Bractwo Krzyżowców" z października ...
Krzyż pokutny częściowo uszkodzony, bez wyraźnie zaznaczonego narzędzia zbrodni, pierwotnie ustawiony był naprzeciw gospody w Szalejowie Dolnym. Na przełomie XIX/ XX w. został przeniesiony do parku dworskiego hr. Münchhausenów, gdzie z biegiem lat uległ zapomnieniu i zasypaniu warstwą ziemi. Odnaleziony przypadkowo przez Janusza Grabowskiego w 1976 r. został przeniesiony, po stosownych uzgodnieniach, do Muzeum Ziemi Kłodzkiej. Oto fragment ze str. 19 biuletynu "Bractwo Krzyżowców" z października 2000 r.:
"Krzyż pokutny z Szalejowa Dolnego został odnaleziony w 1976 r. przez Janusza Grabowskiego w parku otaczającym pałac w tej wiosce i przewieziony do muzeum. Wymiary: 108x53x25 cm, piaskowiec, wyryta pałka, brak jednego ramienia. Jest to całkiem "nowy" krzyż pokutny, w tym znaczeniu, że nie wspominają o nim niemieckie źródła przedwojenne. Wprawdzie Max Hellmich wymienia po jednym krzyżu w Szalejowie Dolnym i Górnym, ale żaden z nich nie jest tym właśnie krzyżem. Pikanterii temu odkryciu dodaje fakt, że odnaleziono go całkiem przypadkowo podczas szukania... jednego z krzyży "hellmichowych".
To nie ostatni pech tego zabytku, gdyż mimo wyraźnie określonego miejsca pochodzenia w protokole przekazania dla muzeum, na tabliczce przypisanej mu w lapidarium wpisano " ... z Szalejowa Górnego". [Stan]

Krzyż pokutny z Szalejowa Dolnego.
    Krzyż pokutny z Szalejowa Dolnego w lapidarium na dziedzińcu MZK. ...