Budynek nr 82 (dawne koszary/fabryka narzędzi)

DOLFAMEX - Fabryka Narzędzi

Askania Werke

Zakład powstał na terenie byłej niemieckiej firmy "Askania Werke", którą przeniesiono z Berlina w czasie II Wojny Światowej. W Jeleniej Górze, wykorzystując siłę roboczą jeńców wojennych i wywiezionych na roboty przymusowe Polaków, produkowano przyrządy pokładowe dla marynarki wojennej i lotnictwa.
Po zakończeniu działań wojennych już w sierpniu 1945 roku rozpoczęto tworzenie zakładu. Zakład wówczas przejęło Zjednoczenie Przemysłu Lotniczego, które utworzyło Państwową Wytwórnię Przyrządów Lotniczych. ...
Po zakończeniu działań wojennych już w sierpniu 1945 roku rozpoczęto tworzenie zakładu. Zakład wówczas przejęło Zjednoczenie Przemysłu Lotniczego, które utworzyło Państwową Wytwórnię Przyrządów Lotniczych. Pierwszym polskim dyrektorem był inż. Bogdan Tamar, który przejął zakłady od niemieckiego dyrektora 13 sierpnia 1945 roku. Załoga składała się z 40 niemieckich pracowników i 3 polskich techników. Początki były bardzo trudne, ponieważ w ramach reparacji wojennych maszyny i urządzenia niemieckiej fabryki zostały zdemontowane i wywiezione do Związku Radzieckiego.
We wrześniu i październiku 1945 roku do zakładu zwieziono wiele obrabiarek i urządzeń, które Niemcy ukryli na terenie miasta i okolic Jeleniej Góry i dzięki temu ocalały przed wywiezieniem na wschód. Więcej informacji w artykule 70 lat DOLFAMEX. Info. Gazeta Jelenia maj/czerwiec 2015.
antypuszka

Brama wejściowa do zakładów Dolfamex.