Wnętrze

Kościół polskokatolicki MB Nieustającej Pomocy

Za studium historycznym:
"Kościół staroluterański, obecnie polsko-katolicki, parafialny p.w. Matki Boskiej Nieustającej Pomocy, ul. Wolności 213
Zbudowany w latach 1869 1870, wpisany do rejestru zabytków pod nr rej. 1133/J z dn. 26.04.1993 r. Murowany, tynkowany, salowy; eklektyzm z użyciem form neoromańskich.
Gminę wyznania staroluterańskiego założono w Malinniku w 1845 r. Podlegała naczelnemu kolegium kościelnemu we Wrocławiu. Do gminy należało zaledwie 3 wiernych, którzy podlegali parafii w ...
Gminę wyznania staroluterańskiego założono w Malinniku w 1845 r. Podlegała naczelnemu kolegium kościelnemu we Wrocławiu. Do gminy należało zaledwie 3 wiernych, którzy podlegali parafii w Hartfriedsdorf (brak odpowiednika w języku polskim). W 1848 r. liczba wiernych wynosiła już 46 osób; nabożeństwa odbywały się w Sobieszowie. W 1869 r., gdy pastorem gminy był Jan Nagel z Bolesławca, rozpoczęto budowę kościoła w Malinniku przy ul. Wolności 213. W latach 1873 1874 zbudowana została plebania przy kościele.
Stan zachowania: dobry.
Zalecenia konserwatorskie:
— ochronie podlega prostopadłościenna bryła budynku, dwuspadowy ceramiczny dach z sygnaturką,
— należy zachować wystrój elewacji (gzyms wieńczący, arkadkowy fryz, nadokienniki w formie łuku pełnego), układ i wykrój okien i drzwi."

Kościół staroluterański (ob. polsko-katolicki) na Malinniku.
    Kościół przy ulicy Wolności na Malinniku.