Bramy wejściowe

Kaplice grobowe

Kaplica cmentarna

Kwatera z okresu I wojny światowej

Cmentarz parafialny

Za studium historycznym:
" Założony około połowy XIX w. dla katolików i ewangelików, ob. parafialny, rzymskokatolicki. Położony przy południowej pierzei ul. Jagiellońskiej, na mapach z końca XIX w. oznaczony był jako założenie na planie wąskiego prostokąta, podzielonego na dwie części. Po stronie zachodniej była część katolicka, po stronie wschodniej ewangelicka. W 1 ćwierci XX w. teren cmentarza poszerzono w kierunku południowym. Na mapie z 1914 r. sięgał już do obecnej ulicy Mieszka I.
Położony jest między ulicami Jagiellońską i Mieszka I, na tarasowo ukształtowanym terenie; prostokątne kwatery wyznaczone alejami. Starszym elementem założenia jest północna część cmentarza, położona na wyższym terenie, wzdłuż ulicy Jagiellońskiej. Tam zachowały się kaplice grobowe i nagrobki z czasów od 3 ćw. XIX do lat trzydziestych XX w. W wśród nich grobowiec Clary (zm. 1932) i Eugena (zm. 1925) Füllnerów, właścicieli fabryki maszyn papierniczych przy ul. Fabrycznej, który kwalifikuje się do wpisu do rejestru zabytków.
Pozostałe stare kwatery cmentarza zajmowane są przez nowe pochówki. Zachowało się ogrodzenie ze stalowych prętów z furtami, prowadzącymi do każdej z dwu części założenia. Dobrze zachowany jest drzewostan. "
Na cmentarzu tym są pochowani, choć nie wszystkie nagrobki się uchowały, najznamienitsi ciepliczanie zmarli w całym XX wieku. Od 2000 roku konkurencję dla niego stanowi cmentarz komunalny przy ulicy Krośnieńskiej.

Panorama dawnego Warmbrunn (dziś Cieplice Śląskie-Zdrój, część ...
    Na cieplickim cmentarzu parafialnym wiele współczesnych nagrobków ...