Pomnik wojenny (Głogów)

Cmentarz

Kościół św. Maksymiliana Marii Kolbego

Katholische Kapelle

XIX / XX wiek

Powstała na przełomie XIX / XX w. kaplica cmentarna nowego cmentarza katolickiego była budowlą symetryczną o układzie halowym z dwoma dobudówkami na elewacjach płn. i płd. pełniącymi funkcję kostnicy i zakrystii. Zwieńczona sygnaturką w części wschodniej dachu. Najprawdopodobniej w wyniku zniszczeń wojennych, kaplica zostaje przebudowana. Znika sygnaturka, dach dwuspadowy zostaje bardziej rozwarty oraz zwężona wejściowa część wschodnia. Dobudówki z dachami trójspadowymi i lukarnami w części dachowej, ...
Powstała na przełomie XIX / XX w. kaplica cmentarna nowego cmentarza katolickiego była budowlą symetryczną o układzie halowym z dwoma dobudówkami na elewacjach płn. i płd. pełniącymi funkcję kostnicy i zakrystii. Zwieńczona sygnaturką w części wschodniej dachu. Najprawdopodobniej w wyniku zniszczeń wojennych, kaplica zostaje przebudowana. Znika sygnaturka, dach dwuspadowy zostaje bardziej rozwarty oraz zwężona wejściowa część wschodnia. Dobudówki z dachami trójspadowymi i lukarnami w części dachowej, zostają pokryte dachem jednospadowym. Pod koniec lat 80 – tych XX w. powierzchnia cmentarza wypełnia się. Funkcję cmentarz komunalnego dla miasta przejmuje cmentarz w Brzostowie. Kaplica pełni dalej funkcję kaplicy cmentarnej a zwłoki grzebane są na cmentarzu komunalnym w Brzostowie. Po wybudowaniu kaplicy cmentarnej w Brzostowie dekretem biskupa Dyczkowskiego w 1995 r. powołana zostaje parafia p.w. św. Maksymiliana Marii Kolbe która znajduje swoją siedzibę w byłej kaplicy cmentarnej. Parafia rozpoczyna działalność 27. 08. 1995 r. Obiekt otrzymuje formę architektoniczną opisaną obok w 2000 r.

Nowa kaplica cmentarna w swej pierwotnej postaci - obecny kościół ...
    Propozycja architektoniczna kaplicy cmentarnej w Głogowie. Projekt ...