Wiadukt kolejowy (Kłodzko - LK276 / Lutycka-Połabska)

Przejście pod torami (południowe)

2018-2021 Przebudowa z utworzeniem stacji Kłodzko Miasto

Dworzec kolejowy Kłodzko Miasto (dawny)

Przystanek kolejowy Kłodzko Miasto (d. stacja)

Glatz Stadtbahnhof; Kładzko Miasto (1946)

Przystanek, a dawna stacja w km 95,216 linii nr 276 z Wrocławia Głównego do Międzylesia (-Lichkova). Stację ustanowiono około 1890 roku po zniesieniu statusu twierdzy i swobodnej rozbudowie miasta w kierunku południowym i wschodnim. Stacja obsługiwała wyłącznie przelotowy ruch osobowy. W okresie międzywojennym uznano, że obecny przystanek nie jest wystarczający dla potrzeb miasta Kłodzka, a stacja Kłodzko Główne zlokalizowana od miasta o ok. 2 km jest zbyt odległa dla obsługi rosnących potoków podróżnych, ...
Przystanek, a dawna stacja w km 95,216 linii nr 276 z Wrocławia Głównego do Międzylesia (-Lichkova). Stację ustanowiono około 1890 roku po zniesieniu statusu twierdzy i swobodnej rozbudowie miasta w kierunku południowym i wschodnim. Stacja obsługiwała wyłącznie przelotowy ruch osobowy. W okresie międzywojennym uznano, że obecny przystanek nie jest wystarczający dla potrzeb miasta Kłodzka, a stacja Kłodzko Główne zlokalizowana od miasta o ok. 2 km jest zbyt odległa dla obsługi rosnących potoków podróżnych, zwłaszcza że to z Kłodzka Głównego odjeżdżały pociągu w pięciu kierunkach t.j. Wrocławia, Wałbrzycha, Międzylesia, Stronia Śląskiego oraz Kudowy Zdrój. Założono że nowa stacja Kłodzko Miasto przejmie wszystkie funkcje obsługi ruchu osobowego, stąd przewidywano znaczną rozbudowę układu torowego jak i samej stacji (tutaj na forum Dawne Kłodzko - - plan rozbudowy stacji z 1934 roku). W latach 30. zrealizowano część inwestycji. Poszerzono nasyp i wybudowano dodatkowe dwa perony, każdy dwutorowowy. Wykonano połączenie peronów przejściem podziemnym, pomieszczenia i tunel techniczny wraz z szybami dla wind towarowych. Zadaszenie peronów wykonano z drewna na stopach betonwych. Niestety nie udało się uruchomić nowej stacji w planowanym zakresie do wybuchu II wojny światowej.
Ciekawy układ stacji, z wyjściem z dworca przy Placu Jedności schodami na wysoki nasyp-estakadę gdzie znajdowały się perony, został zniszczony w 1974 roku, kiedy zaplanowano wrócić do koncepcji rozbudowy stacji opracowanej 40 lat wcześniej przy okazji przebudowy układu drogowego w mieście. Wyburzono budynek stacyjny, gdyż stał na drodze budowanej głównej drogowej osi komunikacyjnej. Rozebrano imponującą, blisko 300-metrową, drewnianą wiatę peronową Przebudowano wiadukt kolejowy przy stacji robiąc miejsce na dodatkowe /trzecie/ przęsło dla położenia toru obsługującego wybudowane przed wojną perony. Na tym niestety inwestycję zakończono i przebudowa przystanku osobowego Kłodzko Miasto nie doczekała się zakończenia. Prowizoryczny stan utrzymuje się już od 35 lat. Do tematu przebudowy wracano już wielokrotnie, w 2016 przedstawiono wizualizację zintegrowanego dworca autobusowego i nowej stacji kolejowej. Na początku 2018 r. PKP PLK ogłosiły przetarg na przebudowę przystanku na stację: (moose, różne źródła).

Na pierwszym planie stacja kolejowa, w oddali widoczna twierdza. ...
    Dworzec kolejowy.
    Plac Jedności oraz znajdujący sie przy nim dworzec kolejowy na ...
    Dworzec kolejowy Kłodzko Miasto
    Kłodzko - reedycja widokówki przedstawiająca widok stacji kolejowej ...
    Kartka pocztowa typu Gruss z Kłodzka.
    Przystanek osobowy na początku XX w.
    Przystanek osobowy przed wiekiem w kolorze.
    Przystanek kolejowy Kłodzko Miasto.
    Dworzec kolejowy w Kłodzku na pocztówce sprzed I Wojny Światowej.
    komentarze: 2
    Kłodzki dworzec Miasto, w tle widoczna m.in. Twierdza http://wroclaw.hydral.com.pl/104213,foto.html, ...
    Przystanek kolejowy w Kłodzku.
    Dworzec kolejowy Kłodzko Miasto.