pl. Wyszyńskiego Stefana, kard., Jelenia Góra
chrzan233: Troszkę zbliżone ujęcie, przynajmniej lewa strona:
heck: Idą chłopy na szychtę
Dom kolonijny (dawny), ul. Powstańców Śląskich, Międzygórze
Zbigniew Waluś: A gdzie Ty ?
Topola Tekla, ul. Podzamcze, Chudów
YouPiter: 24 maja 2020 to data wpisana rzekomego wykonania tej fotki, a to podaje EXIF - 2017:06:24. Tak ja to widzę.

StaSta
foto-baron
prysman

Wójtowice, raz jeszcze, tym razem statystycznie
Autor: RAJL°, Data dodania: 2015-05-28 10:36:20, Aktualizacja: 2015-05-28 10:41:34, Odsłon: 1649

Dostępne od końca XVIII wieku dane na temat liczby ludzi zamieszkujących Wójtowice, pokazują na maksymalny jej rozwój w II połowie wieku XIX. W XX wieku ich liczba się nieco zmniejszyła, chociaż w momencie zakończenia II Wojny Światowej zameldowało się we wsi prawie tyle samo ludzi co w maksyamalnym momencie XIX wieku. Było to chyba spowodowane powojennymi ucieczkami i migracjami przegranych Niemców, do stosunkowo ocalałej, z wojennej pożogi, Kotliny Kłodzkiej. Wymiana praktycznie całej ludności, która nastąpiła w 1946 roku zaskutkowała znacznym zmniejszeniem liczby mieszkańców. Zasiedlenie polskimi mieszkańcami nie stanowiło nawet połowy liczby wcześniejszych obywateli. A dalsze procesy spowodowały, że z początkowej, powojennej liczby około 200 osób zamieszkujących Wójtowice, w statystykach z roku 2012, jest ich tylko 157 osób. Postępujący, ciągły spadek liczby mieszkańców, jest chyba dzisiaj znacznie głębszy niż wskazują to oficjalne statystyki, ukrywając część osób, które wyjechały na stałe z miejscowości bez wymeldowania. We wsi, łącznie z Hutą na stałe rezyduje około 120 osób.

Rok Liczba mieszkańców
1787 315
1816 280
1826 336
1840 329
1880 586
1910 456
1933 475
1939 462
1945 584
1950 206
1960 195
1970 194
1978 171
1995 181
2003 161
2012 157

Obecni Wójtowiccy mieszkańcy, stanowią wiec niespełna 25-30% stanu mieszkańców wsi sprzed wojny. Podobnie kształtuje się również stan zabudowy. Przed wojną było ponad 90 gospodarstw z ponad 130-oma budynkami. Obecnie jest tutaj 41 gospodarstw z prawie 100-u zabudowaniami. Po wojnie powstało jedynie kilka nowych budynków. Z dawnych zabudowań zostało tylko 39% budynków i gospodarstw. Nowe obiekty nie zmieniają zasadniczo tej statystyki.

Pomimo, ze przez całe lata historii wsi, obowiązywał jej podział na część górną i dolną, to analizując XX wieczne mapy trudno byłoby określić, w którym dokładnie miejscu przebiegała granica pomiędzy obu częściami. Dużo łatwiej dokonać podziału na trzy części, dodając jeszcze część środkową. Podział ten, oparty na mostach nad potokiem płynącym przez całe Wójtowice (podobno Drwina), pokrywa się także z głównymi zmianami kierunku przebiegu ulicy Górnej.

I tak dolna część, obejmująca zabudowania wzdłuż 600 metrów ulicy Bystrzyckiej i pierwsze 550 metrów ulicy Górnej aż po stary młyn (Górna 25) włącznie, liczy obecnie 27 gospodarstw z prawie 40-oma budynkami, licząc razem z kościołem i innymi obiektami użytecznościowo-gospodarczymi. Przed wojną w tej części było 30 gospodarstw i prawie 50 budynków. Jest tutaj tylko jedno nowe gospodarstwo, a kolejne 3 nowe domy powstały generalnie w miejscu starych zabudowań lub gospodarstw. Po drugiej Wojnie Światowej zniknęły 4 gospodarstwa, czyli ubytek zabudowy w tej część wsi wynosi około 13% gospodarstw, ale licząc budynki to już jednak ponad 25%. Mimo wszystko jest to najmniejszy ubytek ze wszystkich części wsi.

Środkowa część zaczyna się zaraz za pierwszą dużą zmianą kierunku ulicy Górnej i pierwszego mostu, przed obecnym domami ulicy Górnej 14 i 27, i ciągnie się przez ponad 700 m, aż do następnego skrętu drogi i mostu, za zabudowaniami ulicy Górnej 18. Jest to najmniejsza ilościowo część wsi. Liczyła kiedyś 17 gospodarstw i 25 budynków. Obecnie liczy 7 gospodarstw z 10 budynkami, w tym 3 całkowicie nowe gospodarstwa i jeden nowy obiekt ale w miejscu starych zabudowań. Ubytek domów i gospodarstw w tej części wynosi 76%.

Górna część wsi, powyżej drugiego mostu, kiedyś największa, liczyła prawie 50 gospodarstw i ponad 60 budynków, umiejscowionych szeroko wzdłuż prawie 1300 metrów ulicy Górnej i dalszych 300 metrów drogi, obecnie słabo widocznej, zdążającej w kierunku Huty. Obecnie jest tutaj tylko 5 zagród i 11 budynków. Nie ma tutaj żadnych nowych obiektów a ubytek ostatnich 70 lat stanowi aż 80-90% starej zabudowy.

Podsumowując, we wsi ubyło przez ostatnie 70 lat prawie 60 zagród i ponad 80 budynków, co stanowiło ponad 60% dawnych obiektów. Nowe obiekty w ilości 8 domów wybudowanych po wojnie, z których połowa wykorzystywała stare fundamenty, stanowią ok 10% obecnej zabudowy.

/ / /