Kawiarnia U Apostoła

Warsztaty i cech tkacki

Kamień graniczny opactwa

Zespół domów Dwunastu Apostołów

Die 12 Apostel, Apostelhäuser

Zespół drewnianych domków przy ulicy Sudeckiej zwany "Dwunastu Apostołów" powstał w 1707 roku jako osada tkaczy czeskich. Domy zbudowane są w konstrukcji ryglowej lub na zrąb, parterowe, o dwutraktowych wnętrzach, każdy z podcieniem i drewnianym szczytem: stanowią w całości dzieło jednego zespołu ciesielskiego. Z dwunastu domów zachowało się 11.
bonczek/hydroforgroup/2005 - "Zabytki Dolnego Śląska" 1962r.

Domki Tkaczy Śląskich – „Dwunastu Apostołów”

Pochodzący z 1707 r. zespół drewnianych domków jest unikalnym przykładem architektury drewnianej. Zbudowane na zlecenie krzeszowskiego opata Dominika Geyera, sprzedano tkaczom sprowadzonym z Czech. Zgodnie z nazwą początkowo domów było 12 jednakże jeden z nich, stojący w pewnej odległości od pozostałych, o nazwie Judasz, spłonął. Domy pełniły funkcję warsztatów tkackich oraz mieszkalne właściwych rzemieślników. Położenie zespołu nie jest przypadkowe albowiem do wyrobu płótna niezbędne są odpowiednie warunki. Przepływający wartki strumień na zapleczu domów umożliwiał moczenie surowego płótna, a strome zbocze nachylone ku południowi pozwalało na jego suszenie oraz bielenie. Natomiast potrzebny do bielenia potaż był uzyskiwany z drewna bukowego, pochodzącego z pobliskich, bujnych lasów. Wyjątkowość architektury zespołu wynika z faktu, iż jest to zwarty rząd drewnianych domów z podcieniami gdzie każdy z nich wspiera się na trzech słupach. Stromy dwuspadowy dach pokryty jest gontami, a ściany połączone w narożach na jaskółczy ogon zbudowane są z belek w konstrukcji wieńcowej. Każdy z domów zbudowany jest na rzucie prostokąta o wymiarach 7,5x15 m. Mimo niewielkich rozmiarów były to niezmiernie funkcjonalne izby. Wnętrze składa się z sieni, kuchni, małego pomieszczenia gospodarczego oraz izby głównej o powierzchni ok. 40 m2, która była miejscem życia i pracy tkacza. To właśnie tutaj stały dwa krosna oraz inny sprzęt niezbędny do wyrobu płótna. Drugie piętro domu to strych, pełniący funkcję magazynu surowców oraz gotowego materiału. Do dnia dzisiejszego domy są w użyciu, a dla turystów dostępne są trzy izby. W domu nr 15 znajduje się siedziba Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Chełmska Śląskiego „Tkacze Śląscy”. Zrekonstruowana dawna izba tkacka pozwala na zapoznanie się z historią oraz tradycją tkactwa lnu, a także na ukończenie skróconego kursu tradycyjnego tkactwa. W izbie znajduje się również punkt informacji turystycznej, w którym można zasięgnąć informacji i otrzymać materiały promocyjno – informacyjne. Inny z domów, którym również opiekuje się stowarzyszenie oferuje wystawę artystyczną wyrobów z materiałów ekologicznych tzw. Ekomuzeum oraz wystawę produktów lokalnych Ziemi Kamiennogórskiej. Natomiast po niezwykle cennej lekcji historii możemy odpocząć w jednym z domów, w którym znajduje się kawiarenka. To tutaj skosztujemy lokalnego wyrobu tzw. Bomby Apostołów.

Dwunastu Apostołów w 1900r.
    Chełmsko Śląskie, zespół domów Dwunastu Apostołów. [fragment pocztówki]