Kamień Laborant

Budynek nr 26 (Dom Laboranta)

Haus Ernest August Zölfel

XVIII wiek, a szczególnie lata 1730-1780, to czas najintensywniejszego rozwoju ziołolecznictwa u stóp Śnieżki. Laboranci zrzeszyli się w cechu. W roku 1796 zarejestrowanych było 27 mistrzów sztuki zielarskiej, spośród których 18 mieszkało w Karpaczu. Wytwarzali oni przeszło 200 rodzajów leków na różne dolegliwości. Karpacz stał się wtedy niekwestionowaną stolicą karkonoskiego ziołolecznictwa. Władze Królestwa Pruskiego zaczęły jednak ograniczać działalność laborantów. Ustawa z roku 1843 zakazywała ...
XVIII wiek, a szczególnie lata 1730-1780, to czas najintensywniejszego rozwoju ziołolecznictwa u stóp Śnieżki. Laboranci zrzeszyli się w cechu. W roku 1796 zarejestrowanych było 27 mistrzów sztuki zielarskiej, spośród których 18 mieszkało w Karpaczu. Wytwarzali oni przeszło 200 rodzajów leków na różne dolegliwości. Karpacz stał się wtedy niekwestionowaną stolicą karkonoskiego ziołolecznictwa. Władze Królestwa Pruskiego zaczęły jednak ograniczać działalność laborantów. Ustawa z roku 1843 zakazywała przyjmowania do cechu nowych adeptów sztuki zielarskiej. Ostatni karkonoski laborant - Ernst August Zölfel, zmarł w Karpaczu w 1884 roku. Dom, w którym mieszkał (obecna ul. Konstytucji 3 Maja nr 26) nazywany jest Domem Ostatniego Laboranta.

Dom laboranta Ernsta Augusta Zolfela (zm. w l. 80. XIX w.) z 1837 ...
    Stary widok ulicy z Domem Laboranta.