Przystanek kolejowy Dobrzykowice Wrocławskie (d. stacja)

Bahnhof Wüstendorf, Pustosza (do 1947 r.)

Przez 10 lat, tj. od 1912 do 1922 roku, stacja końcowa na linii z Miłoszyc. Ukończenie inwestycji uniemożliwiła wojna światowa i kryzys w Niemczech w jej następstwie. Na stacji przed wojną znajdowały się 4 tory - 1 główny zasadniczy i 3 tory dodatkowe. Obecnie drożny jest wyłącznie jeden tor, pozostałe są odcięte - brak zwrotnic. Budynek po północnej stronie torów, obecnie pełni funkcję mieszkalną - "bauplan" dworca taki sam jak np. w Pilchowicach-Nielestnie na Kolei Doliny Bobru, budowanej w tym ...
Przez 10 lat, tj. od 1912 do 1922 roku, stacja końcowa na linii z Miłoszyc. Ukończenie inwestycji uniemożliwiła wojna światowa i kryzys w Niemczech w jej następstwie. Na stacji przed wojną znajdowały się 4 tory - 1 główny zasadniczy i 3 tory dodatkowe. Obecnie drożny jest wyłącznie jeden tor, pozostałe są odcięte - brak zwrotnic. Budynek po północnej stronie torów, obecnie pełni funkcję mieszkalną - "bauplan" dworca taki sam jak np. w Pilchowicach-Nielestnie na Kolei Doliny Bobru, budowanej w tym samym okresie co linia z Miłoszyc. W ramach zadania "Rewitalizacja linii kolejowej nr 292 na odcinku Jelcz Miłoszyce – Wrocław Sołtysowice w celu przywrócenia przewozów pasażerskich we WrOF" zdecydowano o utworzeniu w Dobrzykowicach mijanki. Istniejące tory 2 i 3 (806 m) wraz z rozjazdami zostały zlikwidowane. Dobudowano tor nr 2 o długości 750 m i dwa rozjazdy. Gmina Czernica zbudowała parking na 30 samochodów przy przystanku. (moose)

Czteropolówka z Dobrzykowic - gospoda Neudeck'a, szkoła, kościół ...
    Dworzec w Dobrzykowicach Wrocławskich od podjazdu, 3 lata po zawieszeniu ...