Kamienica nr 65 (dawna)

Gasthof zum wilden Mann, bar Tatarski

koniec XIX w.
koniec XX w.

Kamienica czynszowa wzniesiona w XIX w. na planie prostokąta. Czterokondygnacyjna z mieszkalnym poddaszem. Do 1945 r. na parterze budynku znajdowała się gospoda Zum wilden Mann, której ostatnim właścicielem był Walter Herrmann. Po zakończeniu działań wojennych na parterze budynku znajdował się warsztat wulkanizacyjny (pozwolenie z dnia 14-05-1948 r.) oraz bar Tatarski, którego właścicielem było przedsiębiorstwo Legnickie Zakłady Gastronomiczne.
Pod koniec XX w. kamienica została rozebrana (na zdjęciach satelitarnych z 1996 r. jeszcze jest widoczna). Obecnie na jej miejscu stoi galeria handlowa Ferio.
Żródła:
Portal mapowy - geodeta