Figura św. Jana Nepomucena (Kamionna)

Fundatorem tej kamiennej rzeźby ustawionej na wydatnym cokole była rodzina von Kalckreuth, będąca wtedy właścicielem wsi. Pochodzi ona z pierwszej połowy XVIII wieku (1740 rok?) a prawdopodobnie wykonał ją wrocławski rzeźbiarz, Johann Albrecht Siegwitz. Jemu też przypisuje się autorstwo rzeźby Nepomucena we Wrocławiu na placu Katedralnym. W cokole wnęka - tzw. latarnia umarłych. Poniżej niej na kartuszu jest scena zrzucenia świętego z mostu Karola do Wełtawy (nad: J.G.). Pomnik został odrestaurowany ...
Fundatorem tej kamiennej rzeźby ustawionej na wydatnym cokole była rodzina von Kalckreuth, będąca wtedy właścicielem wsi. Pochodzi ona z pierwszej połowy XVIII wieku (1740 rok?) a prawdopodobnie wykonał ją wrocławski rzeźbiarz, Johann Albrecht Siegwitz. Jemu też przypisuje się autorstwo rzeźby Nepomucena we Wrocławiu na placu Katedralnym. W cokole wnęka - tzw. latarnia umarłych. Poniżej niej na kartuszu jest scena zrzucenia świętego z mostu Karola do Wełtawy (nad: J.G.). Pomnik został odrestaurowany w 2003 roku przez konserwatora Jolantę Marosik dzięki staraniom Ewy Grochowskiej-Sachs i prof. Rudolfa Lenza, z funduszy rządu niemieckiego, a opis tego zdarzenia znajdziemy na stronie:
. Jan Nepomucen był w bardzo złym stanie. Ostrzelany w czasie wojny, niszczony przez deszcze, z uszkodzeniami twarzy, pozbawiony rąk. Łacińska inskrypcja w tłumaczeniu Ewy Grochowskiej-Sachs, wyryta na monumencie brzmi:
Co często nieżyczliwość, nienawiść i zazdrość wymyśli nagannego, a oprócz tego trucizna złych języków wyrządzi złośliwą szkodę naszej godności - odwróć przez swe wstawiennictwo. Spraw, aby ich złośliwe poczynania nie miały Twojego błogosławieństwa. (...) Kto złośliwości zmyśla, przez nieprzyzwoite plotkarstwo poniża godność bliźniego. Spraw przez swoje wstawiennictwo i uwolnij nas od grzechu oraz występku, ponieważ życie w grzechu jest największym wstydem przed Bogiem
W Dzień Świętego 16.05 we wsi odbywa się msza polowa i majówka.

za. www. qrcze,zapomniałam . Poszukam. DanutaB.