Kamienica nr 55

Wohn- u. Geschäftshaus des Fabrikbesitzers Herrn Hugo Frielitz, Musikalien Hermann Reuschel

Budynek przy Wyzwolenia nr 55a łącznie z numerem 55 zostały wybudowane w roku 1914 przez Hugo Frielitza, właściciela firmy produkującej chodaki i pantofle, a także handlującej wyrobami skórzanymi i filcowymi. Budynek nr 55 pełnił funkcję mieszkalno-usługową: cały parter zajmował sklep Frielitza, na wyższych kondygnacjach znajdowały się izby mieszkalne. W roku 1946 w kamienicy działał magazyn obuwia (coś na kształt obecnego sklepu lub hurtowni). Obecnie parter zajmują lokale handlowe, na wyższych ...
Budynek przy Wyzwolenia nr 55a łącznie z numerem 55 zostały wybudowane w roku 1914 przez Hugo Frielitza, właściciela firmy produkującej chodaki i pantofle, a także handlującej wyrobami skórzanymi i filcowymi. Budynek nr 55 pełnił funkcję mieszkalno-usługową: cały parter zajmował sklep Frielitza, na wyższych kondygnacjach znajdowały się izby mieszkalne. W roku 1946 w kamienicy działał magazyn obuwia (coś na kształt obecnego sklepu lub hurtowni). Obecnie parter zajmują lokale handlowe, na wyższych kondygnacjach są mieszkania. W budynku znajduje się sień przelotowa, którą biegnie ulica Aptekarska.
[Ropucha]: Co najmniej od roku 1927 funkcjonował tu sklep muzyczny Reuschla.
[moose]: Na początku roku 2000 mieścił się tu sklep motoryzacyjny z częściami do samochodów Skoda, Wartburg, Trabant, Zaporożec itp.

Dawny sklep w kamienicy nr 55.
    Sklep muzyczny Reuschla, a przed nim właściciel, jego dwóch synów ...