Przystanek kolejowy Przybyłowice

Bahnhof Triebelwitz, Trzeblowice (do 1947 r.)

Dawna stacja w km 271,731 linii z Katowic do Legnicy, w odległości 34,965 km od Jaworzyny Śląskiej. Przystanek na wysokości 164 m npm. Przed wojną stacja miała 3 tory - 2 główne i tor boczny do rampy załadunkowej (okolice Przybyłowic i Jawora to dawne zagłębie buraka cukrowego). Stację zlikwidowano w latach 90. Do 2018 r. funkcjonował tylko 1 tor przechodzący obok nieczynnego parterowego dworca. Ślad 2 toru widoczny był brukowanym przejeździe drogowym. W 2018 roku rozpoczęła się tu inwestycja PKP ...
Dawna stacja w km 271,731 linii z Katowic do Legnicy, w odległości 34,965 km od Jaworzyny Śląskiej. Przystanek na wysokości 164 m npm. Przed wojną stacja miała 3 tory - 2 główne i tor boczny do rampy załadunkowej (okolice Przybyłowic i Jawora to dawne zagłębie buraka cukrowego). Stację zlikwidowano w latach 90. Do 2018 r. funkcjonował tylko 1 tor przechodzący obok nieczynnego parterowego dworca. Ślad 2 toru widoczny był brukowanym przejeździe drogowym. W 2018 roku rozpoczęła się tu inwestycja PKP PLK, o którą apelowali przewoźnicy zwłaszcza Koleje Dolnośląskie, polegająca na budowie mijanki dla pociągów, gdyż na ponad 20 km odcinku jednotorowej linii 137 między Jaworem a Legnicą nie było możliwości minięcia się składów. Inwestycję o wartości 20 mln zł zrealizowano w latach 2018-2019 - odbudowano ok. 1 km toru, ustawiono sygnalizację kolejową, utworzono nowe perony - przesunięte bliżej wsi, stare rozebrano, wyremontowano pobliski przejazd kolejowy. (moose)

Pozdrowienia z Przybyłowic - widok na wieś, szkoła i dawna stacja ...
    Przybyłowice na karcie pocztowej z 1909 r.
    Dawna stacja kolejowa Przybyłowice na linii nr 137 (Katowice -) ...
    Współczesny widok na przystanek osobowy Przybyłowice - częściowo ...
    komentarze: 1
    Przystanek kolejowy w Przybyłowicach, niegdyś http://dolny-slask.org.pl/3907169,foto.html?idEntity=545528
    Budynki stacji kolejowej Przybyłowice pamiętające drugą połowę ...
    Nieczynny budynek stacyjny. Na pierwszym planie magazyn spedycji ...