Brama Odrzańska (dawna)

Brama Pruska (dawna)

Brama Wrocławska (dawna)

Brama Dworcowa (dawna)

Bramy miejskie (nieistniejące)

Nie istnieje

Umiejscowienie bram miejskich było przesądzone z chwilą wytyczenia linii murów obronnych. O ich liczbie decydował układ sieci drożnej. Głogów średniowieczny miał 4 bramy:
Brama Brzostowska prowadząca na drogę do Szprotawy i Żagania,
Brama Szpitalna prowadząca na drogę do Legnicy i Wrocławia,
Brama Polska wiodąca do Wołowa,
Brama Odrzańska prowadząca w kierunku przeprawy przez Odrę.
Oprócz nich w murach miejskich istniały wąskie przejścia, furty:
św. Jana, na wysokości dzisiejszej ulicy Staromiejskiej,
Bożego Ciała - na wysokości dzisiejszej ulicy Powstańców,
Młyńska – koło klasztoru klarysek,
Dominikańska – przy klasztorze dominikanów.
W późniejszych czasach powstały nowe przejazdy.
Wiele zmian nastąpiło w czasie budowy twierdzy w XVII w.. Zamknięto wtedy i z czasem zlikwidowano Bramę Polską i Szpitalną. Przebudowano furtę Bożego Ciała i nadano jej nazwę Bramy Wrocławskiej (1672 r.)
Złożone funkcje bram miejskich w średniowieczu powodowały, że miały one bardziej skomplikowaną formę architektoniczną i urządzenia niż inne części muru obronnego. Niektóre bramy wzmacniano tzw. przedbramiem. Podwójne przedbramie miała Brama Brzostowska i jak widać na planie miasta z początku XVII w. miała również
barbakan. Obok wjazdu Bramy: Brzostowska, Szpitalna i Polska wzmocnione były wysokimi wieżami stanowiącymi dodatkowy punkt obronny. Znana ze źródeł historycznych od 1399 r. Brama Polska była również wzmocniona barbakanem, którego wygląd (z XVII w.) znamy z ryciny przechowywanej w Archiwum Państwowym w Zielonej Górze. System obronny bramy (wg stanu z końca XVII w.) składał się z wysokiej wieży położonej obok wjazdu, budynku przejazdowego (było to niegdyś przedbramie, nakryte później dachem) i barbakanu.
Oprócz tego, że bramy były ważnym elementem systemu obronnego miasta, były też reprezentacyjnym wjazdem. Umieszczano na nich często emblematy o treści religijnej mające zapewnić miastu opiekę. Tak ozdobiona była Brama Odrzańska. Umieszczono na niej w 1505 r. trzy figury świętych opiekunów miasta: św. Mikołaja, Matkę
Boską z Dzieciątkiem i św. Katarzynę (być może wcześniej też istniały tam jakieś elementy).
W 1681 r. zamknięto Bramę Polską, wkrótce ją rozebrano.
Brama Szpitalna została zamknięta przez budowę bastionu „Anioła", do naszych czasów zachował się jedynie jej przejazd.
Do 1871 r. istniała Brama Odrzańska z umieszczonymi na niej gotyckimi figurami. Jej wygląd znamy z XIX-wiecznych rycin. Miała formę wieży przejazdowej, być może wcześniej stała obok niej jeszcze jedna wysoka
wieża (wskazuje na to plan miasta z początku XVII w.), podobnie jak przy pozostałych bramach.
W związku z rozbudową miasta na wschód, w 1876 r. wzniesiono nową bramę wrocławską, starą z czasem zlikwidowano.
Celem łatwiejszego dojazdu do dworca kolejowego w 1872 r. przebito w murach na wysokości dzisiejszej ulicy Poczdamskiej bramę dworcową. Nie przetrwała ona długo. W wyniku likwidacji twierdzy głogowskiej na początku XX w. dawne umocnienia wraz z bramami miejskimi uległy rozbiórce. (Jerzy Dymytryszyn)
Literatura: J. BIaschke, Geschichte der Stadt Glogau und des Glogauer Landes, Glogau 1913; M. Kutzner, Głogów. W; Studia nad początkami i rozplanowaniem miast nad środkową Odra i Dolną Wartą, t. II. Praca zbiorowa pod redakcją Z. Kaczmarczyka i A. Wcdzkiego Zielona Góra 1970; K. Wutke, Die Inwentare der Nichtstaatlichen Archive Schlesiens. Kreis und Stadt Glogau. Codex Diplomaticus Silesiae t. 28; J. Widawski, Miejskie mury obronne w państwie polskim do pocz. XV w., Warszawa 1973.
Za:

Bramy miejskie (nieistniejące) na innych fotografiach