Reklamy obiektu

Dom nr 26

Düppeler Hof

Budynek wzniesiony przed 1867 r. W 1886 r. obiekt należał do niejakiego Throta. Miał numer 59 przy Badestrasse w Nieder Thalheim (ks. adres. z 1886 r. str. 157). Od początku pełnił funkcje hotelu. Mieściła się tu też restauracja. Pierwsza reklama wskazuje, że Winter był już właścicielem w 1895 r. W lutym 1930 r. zmarła Martha Winter w Monachium i tam pochowana, Carl zmarł 8.10. 1930 r. (przeżył 71 lat). Był członkiem rady miasta w latach ...
Budynek wzniesiony przed 1867 r. W 1886 r. obiekt należał do niejakiego Throta. Miał numer 59 przy Badestrasse w Nieder Thalheim (ks. adres. z 1886 r. str. 157). Od początku pełnił funkcje hotelu. Mieściła się tu też restauracja. Pierwsza reklama wskazuje, że Winter był już właścicielem w 1895 r. W lutym 1930 r. zmarła Martha Winter w Monachium i tam pochowana, Carl zmarł 8.10. 1930 r. (przeżył 71 lat). Był członkiem rady miasta w latach 1914-1924., działał w Stowarzyszeniu Weteranów Wojennych, był także kupcem. Swój sklep z artykułami kolonialny miał przy Kościuszki 28 Wg książki adresowej z 1941/42 właścicielem był Carl Winter. Winterowie posiadali również hotel przy pl. Partyzantów i przy ul. Kościuszki 28 (nie istnieje). Po wojnie właścicielem tego hotelu był niejaki Kozłowski. Prawdopodobnie po 1949 r. budynek przejęło miasto Lądek. Obecnie własność wspólnoty. Gmina Lądek ma 83 procent udziałów. Z. Waluś.

komentarze: 0
    Organizacja Stahlhelm (organizacja paramilitarna) https://pl.wikipedia.org/wiki/Stahlhelm_(organizacja_paramilitarna) ...
    Życzenia noworoczne właścicieli hotelu Düppeler Hof i sklepu kolonialnego ...
    Reklama hotelu Düppeler Hof.