Kapliczka św. Antoniego

Kapliczka postawiona w 1733 roku przez Antona Heinze, który objął opuszczone gospodarstwo 19 lat po nagłej śmierci całej 12 osobowej rodziny Lorenzów, poprzednich właścicieli. Zmarłych na dżumę, z obawy przed zarażeniem, pochowano wtedy w ich ogrodzie. Patronem tego gospodarstwa był zawsze św. Antoni i wiele pokoleń modliło się do niego w tym miejscu. Ostatnim niemieckim właścicielem tego gospodarstwa do 1945 r. był Josef Goebel. Kapliczkę odrestaurował Zbigniew Biliński i Helmut Goebel w 1998 ...
Kapliczkę odrestaurował Zbigniew Biliński i Helmut Goebel w 1998 r. przy pomocy kilku mieszkańców. Po odnowieniu kapliczka uzyskała status "Pomnik chroniony".
W górnej wnęce stoi figura Matki Bożej. Na dole znajduje się figura św. Antoniego.
Źródło: Wykład na Dzień Europejskiego Dziedzictwa Kulturowego Pana Helmuta Goebla, wygłoszony w dniu 29.09.2008 r. (tłumaczenie Irena Rogowska). [Stan]

Kapliczka słupowa
    Kapliczka słupowa.