Na planie filmu o Mariannie Orańskiej - 2010 r.

Dziennikarze wrocławskiego oddział TVP rozpoczynają w poniedziałek w Lądku Zdroju zdjęcia do filmu o losach Marianny Orańskiej.
Dokument pokazać ma niezwykłą historię holenderskiej królewny i jej dokonania na Dolnym Śląsku. W Lądku Zdroju zdjęcia kręcone będa przez kilka dni, głównie w parku zdrojowym, zabytkowym Zdroju Wojciech, Hali Albrechta, a także w Zamku na Skale w Trzebieszowicach. Do filmu zaangażowani zostali mieszkańcy Lądka, m.in. Beata Gromiec, która wcieli się w postać Marianny Orańskiej. ...

Oprócz wrocławskiego oddziału TVP, producentem filmu jest Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu. Film, według scenariusza Marcina Bradke i Macieja Kieresa można będzie zobaczyć w TVP Wrocław na przełomie sierpnia i września.

Królewna wraz ze swoim towarzyszem życia Johannesem van Rosssum ...
    Zdjęcia wykonywane przy ul. Ostrowicza.