Budynek biurowy Gazowni w Wałbrzychu

Budynek garażowo-warsztatowy

Hala produkcyjna (dawna)

Budynek technologiczny

Gazownia w Wałbrzychu (dawna przędzalnia lnu)

Flachsspinnerei "Petzoldt & Hoffmann"

Gazownia w Wałbrzychu przy ul. Wrocławskiej 2 wchodzi w skład Zakładu Gazowniczego we Wrocławiu, który jest oddziałem Polskiem Spółki Gazownictwa Sp. z o.o. Budynek biurowy wybudowano w latach 2016-2017 w miejscu wyburzonego budynku należącego dawniej do przędzalni lnu Petzoldt & Hoffmann zlikwidowanej w latach 20. dwudziestego wieku. /Petroniusz/
Dawna Przędzalnia Lnu założona w 1865 roku przez Aleksandra Petzoldta i Oskara Hoffmana, zlikwidowana prawdopodobnie w latach 20-tych XX wieku, dziś centralny ...
Dawna Przędzalnia Lnu założona w 1865 roku przez Aleksandra Petzoldta i Oskara Hoffmana, zlikwidowana prawdopodobnie w latach 20-tych XX wieku, dziś centralny budynek manufaktury jest "skrócony" o dwie kondygnacje (jeszcze przed 45 rokiem), budynek pomocniczy (połączony niegdyś pomostem został nienaruszony do dziś), rozległy budynek w kształcie litery T został przebudowany na mieszkania teren zajmują w większości Zakłady Gazownicze oraz Sklep Spożywczy, hurtownie, biura i Komis Samochodowy wraz z warsztatem. Stan na listopad 2007. - Ragnar

Ulica Armii Krajowej w tle okazały (długi) gmach dawnej przędzalni ...
    Nie istniejąca częściowo Przędzalnia Lnu na ulicy Armii Krajowej, ...