Zespół Szkół Nr 1

Stadtschule, Publiczna Szkoła Powszechna

Szkoła wybudowana w 1931r. z przeznaczeniem dla dzieci z rodzin protestanckich i katolickich. W budynku mieściło się trzy rodzaje szkół: katolicka, ewangelicka i prywatne gimnazjum. Pierwszym rektorem był Otto Helm. Szkoła była jak na owe czasy bardzo nowoczesna i funkcjonalna, posiadała duże jasne klasy, bibliotekę, boisko sportowe, łazienki i wiele innych praktycznych rozwiązań. Po wojnie budynek zajęli Rosjanie i dopiero w 1946r., kiedy go opuścili, szkoła zaczęła pełnić funkcje edukacyjne. ...
Szkoła wybudowana w 1931r. z przeznaczeniem dla dzieci z rodzin protestanckich i katolickich. W budynku mieściło się trzy rodzaje szkół: katolicka, ewangelicka i prywatne gimnazjum. Pierwszym rektorem był Otto Helm. Szkoła była jak na owe czasy bardzo nowoczesna i funkcjonalna, posiadała duże jasne klasy, bibliotekę, boisko sportowe, łazienki i wiele innych praktycznych rozwiązań. Po wojnie budynek zajęli Rosjanie i dopiero w 1946r., kiedy go opuścili, szkoła zaczęła pełnić funkcje edukacyjne. Obecnie mieści się tu Zespół Szkół nr 1. Budynek znajduje się przy ul. Marcikowskiego 1.

Szkoła miejska w Nowym Miasteczku, widok od północy. Heimat Kalender ...
    Wnętrze nowo otwartej szkoły miejskiej w Nowym Miasteczku. Heimat ...