Kamienica nr 5

Charlottenbrunnerstrasse nr 17, Max Silbermann Konfektionshaus und Herren-Artikel, Sklep 97, Merkury

Adres kamienicy na przełomie XIX i XX wieku to Charlottenbrunnerstrasse nr 17. Przed rokiem 1945 w kamienicy funkcjonował sklep z konfekcją męską prowadzony przez Maxa Silbermanna. W Boguszowie działała filia sklepu. Według ogłoszenia prasowego w roku 1957 mieścił się tam sklep nr 97 prowadzony przez MHD Artykuły Przemysłowe, oferujący płaszcze damskie i męskie, w tym pelisy (damskie zimowe płaszcze na futrze). Ze zdjęcia E. Wojtyczki z roku 1990 wynika, że w tym czasie parter kamienicy zajmował ...
Adres kamienicy na przełomie XIX i XX wieku to Charlottenbrunnerstrasse nr 17. Przed rokiem 1945 w kamienicy funkcjonował sklep z konfekcją męską prowadzony przez Maxa Silbermanna. W Boguszowie działała filia sklepu. Według ogłoszenia prasowego w roku 1957 mieścił się tam sklep nr 97 prowadzony przez MHD Artykuły Przemysłowe, oferujący płaszcze damskie i męskie, w tym pelisy (damskie zimowe płaszcze na futrze). Ze zdjęcia E. Wojtyczki z roku 1990 wynika, że w tym czasie parter kamienicy zajmował sklep Merkury oferujący konfekcję dziecięcą i dla dorosłych.

Reklama sklepu Silbermanna z konfekcją męską. Miał także filię ...
    Po lewej sklep z konfekcją Maxa Silbermanna. Zastanawia mnie adres. ...