Przedszkole Publiczne Nr 2 z Odddziałami Integracyjnymi

Przedszkole przyzakładowe BZPB "Bieltex", F.B. Alter Textilwerke

Pieszyce. W budynku (lub na posesji) przy ulicy Bielawskiej Nr 1 wg wykazu zakładów zrzeszonych w Zjednoczeniu Przemysłu Bawełnianego w Dzierżoniowie, wg stanu na 10 lutego 1946 roku ulokowana była firma F.G. Alter'a, której początki to rok 1864. Była tu tkalnia i szwalnia. W okresie wojny, przejęta przez firmę Augusta Schlurmanna z Berlina. Od 1943 r. przy zakładach była utworzona żęńska filia obozu Gross Rosen. Firma została przejęta z rąk radzieckich 15 VIII 1945 z liczbą pracowników 203. Pierwszymi ...
Pieszyce. W budynku (lub na posesji) przy ulicy Bielawskiej Nr 1 wg wykazu zakładów zrzeszonych w Zjednoczeniu Przemysłu Bawełnianego w Dzierżoniowie, wg stanu na 10 lutego 1946 roku ulokowana była firma F.G. Alter'a, której początki to rok 1864. Była tu tkalnia i szwalnia. W okresie wojny, przejęta przez firmę Augusta Schlurmanna z Berlina. Od 1943 r. przy zakładach była utworzona żęńska filia obozu Gross Rosen. Firma została przejęta z rąk radzieckich 15 VIII 1945 z liczbą pracowników 203. Pierwszymi kierownikami zakładu zostali: Wacław Siedlecki i Jan Wilczek (wg Rocznik Dzierżoniowski 2006). W 1947 r. po komasacji mniejszych przedsiębiorstw włókienniczych Bielawy i Pieszyc, przejęte przez nowoutworzone PZPB nr 2 (późniejsze BZPB im. Dąbrowszczaków, od 1975 r. "Bieltex"). W budynku przy ul. Bielawskiej 1 utworzono przyzakładowe przedszkole. Działało do 1995 r. przekazane miastu Pieszyce, otrzymało imię Marii Konopnickiej Przedszkole prowadzi też działalność w budynku "B' przy ul. Ogrodowej 1 (grupy młodsze). /sawa/, /SyG/

Panoramiczne ujęcie Pieszyc z bryłą kościoła pw. św. Antoniego ...
    Reklama zakładów tkackich.