Dom przedpogrzebowy (dawny)

Cmentarz żydowski (dawny)

Israel. Friedhof

Nie istnieje

Cmentarz żydowski w Głogowie - kirkut mieścił się przy ulicy Sienkiewicza. Powstał w XIX wieku. W 1937 nekropolia została zamknięta przez nazistów. W 1943 hitlerowcy urządzili w domu przedpogrzebowym magazyn zrabowanego mienia żydowskiego. Na terenie cmentarza wybudowano komendanturę, a nagrobki sprzedano kamieniarzom. Obecnie na miejscu kirkutu mieści się szkoła podstawowa. Za:
Ostatni z cmentarzy żydowskich zlokalizowano za promenadą, obok ...
Ostatni z cmentarzy żydowskich zlokalizowano za promenadą, obok tzw. ogrodu masońskiego (Logengarten, obecnie teren Szkoły Podstawowej nr 7, wzdłuż ul. ul. Sienkiewicza). Za grób dorosłego (powyżej 13 roku życia) członka gminy mozaistycznej płaciło się od 10 do 60 marek w zależności od dochodów, a przy dochodach powyżej 6.000 RM płaciło się procent od dochodu rocznego. Osoby spoza gminy obłożone były 50% dodatkiem. Pogrzeby członków wspólnoty żydowskiej w Głogowie odbywały się do 1937 r. (ostatnim pochowanym był Emil Methis - 15 kwietnia). Przed II wojną światową kirkut miał 110 arów. Otoczony wysokim (180 cm) ceglanym murem, posiadał kaplicę przedpogrzebową (oddaną do użytku 16 IX 1906) i dom dla stróża. 10 VI 1943 część terenu cmentarza została zarekwirowana przez gestapo, które w miejscowej kaplicy przechowywało zrabowane mienie pożydowskie. Następnie kirkutem zarządzały głogowskie władze hitlerowskie. Na cmentarzu wzniesiono budynki pomocnicze komendantury wojskowej, a zgromadzone macewy i cegły z murów odsprzedano kamieniarzom. W czasie ofensywy wojsk radzieckich w 1945 r. ucierpiały także budynki cmentarne. Do 1946 r., na terenie kirkutu znajdowały się tylko nieliczne rozrzucone macewy. W związku z rozbudową miasta cmentarz ostatecznie zlikwidowano. W 1968 r. przeprowadzono ekshumacje pochowanych przed wojną 19 osób. Ich prochy przeniesiono do wspólnej mogiły na cmentarzu katolickim (Lista w: F. D. Lucas, M. Heitmann, Stadt des Glaubens, s. 285 i n.). Za: Marek R. Górniak - ,

Cmentarz żydowski (dawny) na innych fotografiach