Budynek nr 11

Burghof, Bau-, Möbel- und Sargtischlerei Fritz Paschke & Söhne, Dom Gościnny dla kuracjuszy (dawny)

Pierwszy budynek konstrukcji szachulcowej stojący w tym miejscu, w którym powstała w 1838r. firma stolarska "Bau-, Möbel- und Sargtischlerei Fritz Paschke & Söhne" założona przez Josepha Paschke, spłonął doszczętnie w roku 1857. Rok później został wybudowany obecny budynek, służący do 1875r. jako gościniec. Budynek ten był majstersztykiem słynnego mistrza murarskiego Silbera, twórcy Silberburga, którego styl można było odnaleźć w domu Fabig&Sohne (obecna ul. Słowackiego). Firma Paschke przechodziła ...
Pierwszy budynek konstrukcji szachulcowej stojący w tym miejscu, w którym powstała w 1838r. firma stolarska "Bau-, Möbel- und Sargtischlerei Fritz Paschke & Söhne" założona przez Josepha Paschke, spłonął doszczętnie w roku 1857. Rok później został wybudowany obecny budynek, służący do 1875r. jako gościniec. Budynek ten był majstersztykiem słynnego mistrza murarskiego Silbera, twórcy Silberburga, którego styl można było odnaleźć w domu Fabig&Sohne (obecna ul. Słowackiego). Firma Paschke przechodziła kolejno w ręce Theodora, Hugo i Fritza Paschke. Hugo Paschke organizował w 1943 r. pogrzeb księżnej Daisy, w trumnie z jego warsztatu została ona pochowana. Fritz Paschke otworzył w 1948 r. w Walsum nad Renem zakład stolarski Fritz Paschke & Söhne, który istnieje do dzisiaj. Aktualna strona internetowa firmy Fritz Paschke & Söhne ze starymi zdjęciami: . [Ropucha i trochę Petroniusz]

Dawny Burghof - obecnie dom mieszkalny przy ul. Pocztowej 11 w ...
    Budynek przy ul. Pocztowej 11.