Staw Graniczny

Staw Zofia

Staw Lipsk

Staw Czarny Las

Ścieżka przyrodnicza Stawy Krośnickie

Ścieżka przyrodnicza "Stawy Krośnickie" ma formę pętli o długości 9 km. Prowadzi głównie groblami 11 stawów należących do kompleksu Zakładu Rybackiego w Krośnicach, który podlega Państwowemu Zakładowi Budżetowemu "Stawy Milickie" w Rudzie Sułowskiej. Są to obręby hodowlane, zatem można się poruszać tylko wyznakowaną ścieżką (dwa stawy - Grunda i Policki znajdują się poza zasięgiem ścieżki przyrodniczej). Dojazd do ścieżki przyrodniczej to około 1,5 km drogi, w części utwardzonej, wiodącej od ulicy ...
Ścieżka przyrodnicza "Stawy Krośnickie" ma formę pętli o długości 9 km. Prowadzi głównie groblami 11 stawów należących do kompleksu Zakładu Rybackiego w Krośnicach, który podlega Państwowemu Zakładowi Budżetowemu "Stawy Milickie" w Rudzie Sułowskiej. Są to obręby hodowlane, zatem można się poruszać tylko wyznakowaną ścieżką (dwa stawy - Grunda i Policki znajdują się poza zasięgiem ścieżki przyrodniczej). Dojazd do ścieżki przyrodniczej to około 1,5 km drogi, w części utwardzonej, wiodącej od ulicy Kolejowej w Krośnicach (w pobliżu stacji PKP). Prowadzi nią oznakowany na czerwono szlak pieszy oraz na czarno szlak rowerowy. Po drodze mijamy dwa XIX wieczne domy z bloczkowej rudy darniowej. Ścieżka oznakowana jest malowanymi na pniach drzew białymi kwadracikami wielkości 10x10 cm, z zieloną przepaską po przekątnej.