Willa Anna

Willa Daheim, Carmel (1949 kt), Pionier

Dom wybudowany przed 1890 r. na rzucie prostokąta w stylu secesyjnym, kryty francuskim dachem, całkowicie podpiwniczony. Pensjonat nazywał się "Daheim" co oznacza "Dom Rodzinny". W latach 1910-1924 właścicielką była Margarethe Rother . Do dyspozycji gości było 15-17 pokoi, ogród, balkon, weranda, spłukiwany klozet, oświetlenie elektryczne. W latach 1937-1942 właścicielką była Urszula Weberbauer . ...
Dom wybudowany przed 1890 r. na rzucie prostokąta w stylu secesyjnym, kryty francuskim dachem, całkowicie podpiwniczony. Pensjonat nazywał się "Daheim" co oznacza "Dom Rodzinny". W latach 1910-1924 właścicielką była Margarethe Rother . Do dyspozycji gości było 15-17 pokoi, ogród, balkon, weranda, spłukiwany klozet, oświetlenie elektryczne. W latach 1937-1942 właścicielką była Urszula Weberbauer . Od 15 czerwca 1946 r. dom nazywa się Camel, dysponuje ok. 30 miejscami . Po 1949 r. pensjonat oddano w zarząd FWP, dom nazywa się Pionier. Obiekt posiadał 31 miejsc noclegowych. Należał administracyjnie do DW "Wrzos", aż do początków lat 90. Potem dom sprzedano prywatnej osobie. Nowy właściciel przeprowadził remont kapitalny zakończony w 2000 r. Willa Posiada 6 apartamentów dwu- pokojowych komfortowo wyposażonych wraz z łazienkami oraz 3 pokoje 2-osobowe oraz nowo wybudowany garaż. Wystawiony na sprzedaż (2002 r.) na aukcji nieruchomości historycznych. Z. Waluś.

Willa Daheim - obecnie Willa Anna przy ulicy Spacerowej 4.
    Willa Daheim przy obecnej Spacerowej 4.